Szerkesztő:Kovacska99/Michael hurrikán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Michael hurrikán volt az első 5-ös kategóriájú hurrikán, ami 5-ös erősségűként is érte el az Amerikai Egyesült Államok partjait az 1992-es Andrew után. Michael volt a harmadik legintenzívebb hurrikán, ami az USA-ban ért partot az 1935-ös Labor-napi hurrikán, és az 1969-es Camille hurrikán után. Michael az első 5-ös erősségű ciklon, ami hatást fejt ki Florida Panhandlere.

Michael hurrikán
5-ös kategóriájú hurrikán (SSHS)
A Michael hurrikán nem sokkal csúcsintenzitása előtt október 10-én, amint katasztrofális csapást mér a Florida Panhandle partszakaszra.
A Michael hurrikán nem sokkal csúcsintenzitása előtt október 10-én, amint katasztrofális csapást mér a Florida Panhandle partszakaszra.

Keletkezett2018. október 7.
Szétoszlott2018. október 16.
Legerősebb szélsebesség(egyperces állandó átlag) 256 km/h,
160 mph
Legalacsonyabb nyomás919 mbar,
27.14 Hgmm
Áldozatok74 (31 közvetlen, 43 közvetett)
Károk$25.1 milliárd (2018 USD)
Érintett területekKözép-Amerika (Nicaragua,Honduras, Belize), Mexikó, Yucatán-félsziget, Kajmán-szigetek, Nagy-Antillák, Kuba, Amerikai Egyesült Államok, Florida(Panama city), USA déli és keleti része (főleg Florida Panhandle), Alabama, Georgia, Tennessee, a Karolinák, a Virginiák, Európa, Ibériai-félsziget, Portugália, Spanyolország, Gibraltár, Afrika
A 2018-as atlanti-óceáni hurrikánszezon része

A Michael a tizennegyedik depresszió, a tizenharmadik nevet kapott vihar, hetedik hurrikán, második jelentős ("major") hurrikán, és az első (illetve egyetlen) 5-ös kategóriájú hurrikán.

Meteorológiai lefolyás[szerkesztés]

Michael útvonala.

Áldozatok és károk[szerkesztés]

Rekordok és egyebek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

források[szerkesztés]

fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Hurricane Michael című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.