Szerkesztő:Kocos85/Majna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Szerkesztői megjegyzés[szerkesztés]

Ezt a cikket a német nyelvű wikipédiából fordítottam. A fordítás nem mindenhol követi az eredeti cikket, sőt helyenként erősen eltérhet.

Majna
Frankfurt am Main
Frankfurt am Main
Közigazgatás
OrszágokNémetország
Földrajzi adatok
Hossz524 km
Forrásszint877 m
Vízhozam225 m³/s
Vízgyűjtő terület817 000 km²
ForrásFichtelgebirge (Fehér Majna), Fränkische Alb (Vörös Majna)
TorkolatMainz-Kostheim Rajna (Németország)
SablonWikidataSegítség

A Majnáról általánosan[szerkesztés]

A Majna egy 524 km hosszú folyó Németországban. A Rajna leghosszabb jobboldali mellékfolyója, és a leghosszabb olyan folyó amely Németországban ered és ott is szűnik meg.

A Majna keletről folyik nyugati irányba. Keresztül folyik történelmi kisvárosokon, a Frank borvidéken, illetve több Frank középhegység között.

Adatok[szerkesztés]

A Majna keresztül folyik Bajorországon és Hessen tartományokon. Wertheim városi körzetében 25 kilométer hosszan egyben határfolyó is Bajorország és Baden-Würtenberg tartományok között. A folyó Wiesbadener város Mainz-Kostheim városrészénél torkollik a Rajnába.

Ha a Regniztet és a Pegnitzet is beleszámoljuk a folyó össz hosszába (mint források), akkor a teljes hossz 567 km. A Majna-t úgy is hívják, hogy "a leghosszabb belföldi folyó". Az igazság az, hogy a Werra folyó a maga 744 km-el hosszabb mint a Majna, de csak akkor ha a Werra és a Fulda folyók összefolyásától számítjuk a hosszát.

Név[szerkesztés]

Majna neve kelta eredetű: ők a folyót Moin vagy Mogin-nak nevezték. Mikor a rómaiak az 1. évszázadban a területre érkeztek, latinizálták a nevet így ők Moenus-nak nevezték.