Szerkesztő:Kenadra/készülő cikkek vázlata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A ’’’bioenergetika’’’ a biokémia egyik részterülete, mely, mely a sejtben lezajló kémiai reakciók, anyagcsere-folyamatok felderítésével, ezek anyagcsere-útvonalakká és anyagcsere-hálózattá rendezésével, valamint ezen reakciók és folyamatok termodinamikai leírásával foglalkozik.Nyitrai László, Pál Gábor. A biokémia és a molekuláris biológia alapjai (2013). Hozzáférés ideje: 2017. október 4. 

Az élőlényeknek a létfenntartáshoz, növekedéshez, szaporodáshoz munkát kell végezniük. A munkavégzéshez szükséges energiát rendkívül változatos módokon képesek kinyerni a környezetükből. Kémiai vagy fényenergia felhasználásával szabályozott módon képesek egyszerű vegyületekből bonyolult struktúrákba szerveződő makromolekulákat létrehozni. A megkötött energiát ezen kívül rengeteg féle módon képesek használni: koncentráció változást generálnak, mozgásra vagy hőtermelésre használják, akár elektromos áramot vagy fényt is képesek lehetnek előállítani.Nelson, D., Cox, M.. Lehninger Principles of Biochemistry, 4th edition, New York: W.H. Freeman and Company (2005). ISBN 0-7167-4339-6 

A bioenergetika célja annak leírása, hogy az élő sejtek milyen módon képesek a környezetükből energiát nyerni, átalakítani, majd a saját, energiaigényes biokémiai folyamataikhoz (pl. felépítő anyagcsere, ostorok és csillók mozgatása) felhasználni. Az élő sejtekben az energia tárolásában és szállításában központi szerepük van a nagyenergiájú (makroerg) kötésekkel rendelkező molekuláknak, mint amilyen például az ATP.

A bioenergetika termodinamikai alapjai[szerkesztés]