Szerkesztő:Hungarikusz Firkász/A köd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fájl:A köd 1.jpg
A Galaktika antológiában megjelent változat bevezetőképe Kovács József munkája (a jelenet Mike Hatlen halálát örökíti meg: „Az egyik rácsavarodott Mike Hatlen bal kezére. A másik kis csattanásokkal a nyaka köré tekeredett.”)

Stephen King A köd (The Mist) című novellája eredetileg 1980-ban jelent meg a Dark Forces című antológiában, majd később King saját novellagyűjteményében (Skeleton Crew) 1985-ben.

Magyarországon először a Galaktika magazin közölte le 1990-ben, a VI. évfolyam 116–118. számaiban. Később az Európa Könyvkiadó gondozásában kiadott Csontkollekció című kötet első novellájaként is megjelent. A történet alapján azonos címmel 2007-ben filmet forgattak.

Történet[szerkesztés]

Szereplők[szerkesztés]

Fájl:A köd 2.jpg
Billy és David Drayton Kovács József ábrázolásában, az 1990-es magyar kiadásban (a 3. részben)

David Drayton: a történet az ő szemszögéből ismerhető meg. Az eseményekből csak annyi derül ki, amennyit átél, hal vagy lát. Stephanie Drayton férje, Billy Drayton apja. A négy ismert túlélő egyike.

Billy Drayton: David és Stephanie Drayton ötéves fia. Apjával együtt a szupermarket eseményeinek résztvevője és egyik túlélője.

Stephanie Drayton: David Drayton felesége. Mikor férje és fia a szupermarketbe indulnak, ő kertészkedni kezd. További sorsa ismeretlen.

Brent Norton: Draytonék szomszédja. Egy elvesztett ingatlanper miatt rossz a kapcsolata szomszédaival. Ennek ellenére Daviddel és fiával együtt megy be a városba, majd néhány hozzácsatlakozóval elhagyja az üzletet. Csoportja néhány tagja meghal a ködben. Feltételezhetően Norton is, bár ez nem derül ki.

Amanda Dumfries: átutazó vásárló az üzletben. Bár házas, férje nincs jelen. Szerepe egyik legfontosabb momentuma, hogy egyedül neki van lőfegyvere. Ezt átadja Ollie Weeksnek, aki később ezzel öli meg Mrs. Carmodyt. Amanda Dumfries egyike a négy ismert túlélőnek.

Ollie Weeks: Az áruház igazgatóhelyettese. Részt vesz a gyógyszertári akcióban. Később, hogy megmentse társait, lelövi Mrs. Carmodyt, de nemsokkal később megöli egy óriáslény.

Mrs. Carmody: A városi régiségüzlet tulajdonosa. Idegileg labilisnak megismert, Istenben mélyen vallásos asszony. Hitét felhasználva maga köré gyűjti az áruházban rekedtek többségét, és ráveszi őket, hogy rituális gyilkossággal áldozzanak Istennek. Ennek kivitelezése egybeesik Draytonék szökésével, amelynek során Ollie Weeks lelövi Mrs. Carmodyt.

Bud Brown: A szupermarket igazgatója. Némiképpen ellenségesen viseltetik Draytonnal, Ollie-val és másokkal. Drayton ezt annak tudja be, hogy Brown úgy próbálja megőrizni józanságát, hogy védi a boltot. Bár felajánlják neki, nem tart a menekülőkkel, így további sorsa ismeretlen.

Mike Hatlen: A városi tanács tagja. Fontos részvevője a boltban történő eseményeknek. Részt vett a gyógyszertári expedícióban. Visszafelé öli meg egy póklény a rádobott savas hálójával.

Dan Miller: Nem helyi lakos, de nyaralója van a város közelében. Szintén fontos részvevője az eseményeknek. Ő szervezi meg a bolt védelmét és áll elő különböző ötletekkel. Kérdésre derül ki például, hogy Amanda Dumriesnek fegyvere van. Egyike volt azoknak, akik a gyógyszertárba látogattak. A visszatérés során, nem sokkal Hatlen után, ölte meg egy póklény.

Kiadások[szerkesztés]

Magyarországon először a Galaktika antológia három, egymást követő részében jelent meg Morvay Nagy Péter fordításában, Kovács József grafikáival illusztrálva.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]