Szerkesztő:Geri/Ázsiai óriásdarázs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Ázsiai óriásdarázs a Vespa mandarina nemzetséghez tartozik. Körülbelül 4 centiméter hosszú, 7 centiméteres szárnytávolságú ragadozó rovar, keletázsiában őshonos. Japánból átterjedt Kínába, Kínából pedig Európába is behurcolták. Fullánkja 6 miliméteres. A többi darázsfajhoz hasonló szóciális élettel rendelkezik. Csípése különösen veszélyes az emberekre, állatokra, mérge veseleállást okoz. 40 km/h sebességgel is képes repülni. Ha üldözi áldozatát, jeleket bocsájt ki, amit a kolónia többi tagja is érzékel, és bekapcsolódnak a támadásba.

Élettere[szerkesztés]

Fészkét tipikusan a földbe építi, amely 4-7 rétegű. A fészekben nagy mennyiségben vannak hímek, dolgozók, és királynők is. Anatómiailag a nemek nagyon hasonlóak egymáshoz, leszámítva, hogy a királynők nagyobbak, a hímeknek nincs fullánkjuk, a dolgozók pedig nem tudnak szaporodni. Természetes közegükben leginkább lankás hegyoldalakon és erdőkben érzik otthon magukat. Beköltöznek fák rohadó gyökerei alá, rágcsálók és más állatok elhagyott fészkeibe is. Akár az ezer cellát is meghaladja a fészke mérete. A nőstények között hierarchia van, a dominánsabb nőstények etetik a lárvákat először. A kolónia nagy része csak október végére pusztul el, enyhe idő esetén a túlélési ráta nagy. A frissen kikelt hímek októberben, a nőstények novemberben hagyják el a fészket, ezt követően nem térnek vissza. A hímek többször is letámadják a nőstényeket, hogy szaporodjanak velük.

Csípése[szerkesztés]

Az Ázsiai óriásdarázs csípése halálos. Mérge hasonló összetételű, mint a többi darázsnak, de méretéből fakadóan nagyobb mennyiségű. Ha a megcsípett személy allergiás a darazsak mérgére, egyetlen csípés 15 percen belül halált okoz. A rovar nem áll meg egy csípésnél, többször csíp, közben riasztja a kolóniát, akik szintén bekapcsolódnak a támadásba. 10 csípés fölött mindenképp orvosi beavatkozás javasolt, 20-30 csípés esetén (testtömegtől függően) pedig azonnali beavatkozás szűkséges, mert a rovar méreganyagai leállítják a vesét, és eszméletvesztést okoznak, emellett okozhatnak idegrendszeri károsodást, átmeneti, vagy maradandó végtagbénulást, vakságot, fulladást. Méreganyaga a csípés körül mintegy kiolvasztja a húst, ami erős fájdalommal jár, nyoma lőfegyver okozta sérülésekre emlékeztet. A méreg mandaratoxint tartalmaz. Az állat évente több ezer embert sebesít meg, néhány tucat halálesetet okoz.