Szerkesztő:Gazdagviktoria1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Magyar-spanyol két tanítási nyelvű tagozat Pécsett[szerkesztés]

Kodály Zoltán Gimnázium
Alapítva1974
IgazgatóBéres Andrásné
Elérhetőség
Cím7629 Pécs, Dobó István u. 35-37.
A Kodály Zoltán Gimnázium weboldala

A pécsi Kodály Zoltán Gimnázium a híres magyar zeneszerző, Kodály Zoltán nevét viseli.

A gimnáziumban kétévenként megyei népdaléneklési versenyt rendeznek. A megyéből negyvenöt szakmunkás tanuló, szakközépiskolás és gimnazista kerül az előversenyek után a döntőbe.

Története[szerkesztés]

A Kodály Zoltán Gimnáziumot 1974-ben adták át Dobó István utcai Gimnázium néven. Kodály Zoltán születésének 100. évfordulóján, 1982. december 16-án vette fel az iskola az új, Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium nevet.

1988-ban új szárnnyal bővült az iskola épülete. 1987-től magyar-olasz, 2001-től pedig magyar-spanyol két tanítási nyelvű osztályok indultak az iskolában.

Magyar-spanyol két tanítási nyelvű tagozat[szerkesztés]

A tagozat öt éves, melyet egy nyelvi előkészítő és négy év gimnáziumi évfolyam tesz ki.

Előkészítő év[szerkesztés]

Az első, nyelvi előkészítő évben heti 20 óraszámban tanulják a diákok a nyelvet, ami egy tanévben 720 óraszámot jelent. Az osztályok 9.Knye néven kezdik meg a tanulmányaikat, mely a nyelvi előkészítő osztályok megnevezése.

A spanyol nyelven kívül természetesen a tanulók magyar nyelv és irodalom, matematika, informatika, egy választott nyelv (angol, német) és testnevelés tantárgyakat tanulnak, azonban a legnagyobb hangsúlyt a spanyol nyelv alapjainak elsajátítása adja.

Lényeges kiemelni, hogy a diákok anyanyelvi tanároktól tanulhatnak, akik 1-5 évig taníthatnak a gimnáziumban. Ezen tanárok főként matematika, történelem, földrajz szakosok, illetve lektorként vannak jelen az iskolában.

Gimnáziumi évek[szerkesztés]

A diákok a második évben már szélesebb körben kezdhetik meg elsajátítani a gimnáziumi tananyagokat. Természetesen a spanyol nyelv továbbra is nagy hangsúlyt kap, viszont más tantárgyakat is tanulnak már a tanulók (például történelem)

Fontos kiemelni, hogy a matematika, fizika és földrajz tantárgyakat kizárólag spanyol nyelven tanulják, nagy részben anyanyelvi tanároktól, míg a történelmet magyarul és spanyolul is.

Számonkérések[szerkesztés]

Az előkészítő év félévében és év végén is számot kell adniuk a tanulóknak tudásukról, melyet szóbeli vizsga formájában kell teljesíteniük. A négy gimnáziumi év alatt pedig minden év végén egy írásbeli és egy szóbeli vizsgán kell megfelelniük.

Érettségi vizsga[szerkesztés]

Érettségi vizsgát az ötödik évben tesznek a tanulók. Ezt több tantárgyból is spanyol nyelven teszik meg, mint például a matematika (vagy fizika, vagy történelem), spanyol célnyelvi civilizáció és spanyol nyelv tantárgyból.

Ennek köszönhetően a sikeres érettségi vizsgát tett tanulók egy felsőfokú (C1) komplex típusú nyelvvizsgát is megszereznek.

Iskolai programok[szerkesztés]

A diákoknak számos lehetőségük van iskolai programok keretein belül jobban megismerkedni a tanult nyelvvel. Ilyen programok például a Spanyol nyelvi fesztivál, a spanyol színjátszó szakkör és a különböző tematikus napok.

Tanulmányi kirándulás[szerkesztés]

A spanyol tagozatos diákoknak lehetősége nyílik egy Spanyolországban tett tanulmányi kirándulásra is, mely általában egy-két hetes utazást jelent.

A kirándulás ideje alatt a lehető legtöbb nevezetességgel, történelmi várossal és gasztronómiai étellel ismerkedhetnek meg a tanulók testközelből.

Az út során a diákok anyanyelvi tanárok által tartott nyelvórákon vesznek részt, mely nagyban elősegíti szókincsük, nyelvtani tudásuk fejlesztését. A kirándulás során a tanórákon és látványosságokon kívül számos interaktív feladat vár a diákokra, melyek előresegítik őket a tanulmányaik bővítésében. [[1]]

Tanórán kívüli programok[szerkesztés]

A Kodály Zoltán Gimnázium számos sport- és szabadidős tevékenységgel szolgál a tanulók számára. Ilyen például a Kodály Társas-játék Klub, a Kodály Kupa és a különböző sportolási lehetőségek (röplabda, futball, mazsorett).

Ezen kívül spanyol és magyar nyelvű színjátszókör egyaránt működik a gimnáziumban.

Versenylehetőségek[szerkesztés]

A diákok számos versenyen mérhetik össze a tudásukat. Ilyen a Spanyol Két Tanítási Nyelvű Iskolák Nemzeti Találkozója - ENIBE, melyen a tanulók különböző kategóriákban versenyezhetnek, illetve megismerhetik a más iskolákba járó, spanyol nyelvet tanuló diákokat is.

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen - OKTV is részt vehetnek a tanulók spanyol nyelv, vagy akár más tantárgyi kategóriákban is.

Továbbá az Európai Spanyol Diákszínház-fesztivál verseny keretein belül is összemérhetik tudásukat, tehetségüket a spanyolos diákok.

Spanyol Nagykövetség[szerkesztés]

A Spanyol Nagykövetség aktív támogatója a spanyol két tanítási nyelvű intézményeknek. Ennek egyik legkiemelkedőbb bizonyítéka, hogy a kiváló tanulmányi eredménnyel végző kilencedikes diákok tíz napot tölthetnek Madridban egy tanulmányi kirándulás keretein belül - természetesen ennek minden költségét, beleértve az utazást és az ellátást is, a nagykövetség állja.

Ezek az utazások azonban a felsőbb évfolyamok számára is adottak, különböző versenyeken elért kiemelkedő eredmény függvényében.

A tagozat különlegessége[szerkesztés]

A Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium magyar-spanyol két tanítási nyelvű tagozata igazán különleges intézménynek minősül, hiszen Magyarországon mindössze hat ilyen gimnázium működik, melynek egyike Pécsen található.

Források[szerkesztés]