Szerkesztő:Góra Zoltán/Tervek/Furulya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fájl:Régi furulyák.JPG

Furulya[szerkesztés]

A furulya ősidők óta ismert hangszer, ma is megtalálható a világ minden táján. Hazánkban még néhány évtizeddel ezelőtt is nagyon népszerű volt, de ma sem ritka az olyan pásztor, aki saját készítésű furulyán magas művészi fokon játszik.A szomszédos népeinknél is megtalálható, különösen a románok és bolgárok kitűnő furulyások. Nyugat-Európában néhány száz évvel ezelőtt a kamarazenekaroknak egyik legkedveltebb hangszere volt, napjainkban pedig az iskolai zenetanításban lehet sokoldalúan felhasználni.Számtalan típusa közül legelterjedtebb a hatlyukas ún. pásztorfurulya és a barokk zene nyolclyukas blockflöté-je.


A furulya fafúvós hangszer, maga az elnevezés csak részben utal a hangszer anyagára.(Ma már különböző anyagokból készülnek, leghasználtabb a műanyag) Az ebbe a családba tartozó hangszerek közös tulajdonsága a hang képzésének hasonlósága. Minden fafúvós hangszer lényegében egy nyitott cső, melynek oldalán lyukakat helyeznek el. Ha minden lyukat lezárva tartunk, akkor a hangszer legmélyebb hangja szólal meg. A lyukak kinyitásával, mivel megváltozik a csőben a levegőoszlop hosszúsága, módosítható a hangok magassága. Minden fafúvós hangszer elve a furulyáéhoz hasonló.

A furulya részei[szerkesztés]

A furulyán három részt különböztetünk meg:fejet, törzset és lábat. A hangot a cső végén lévő ajaksíp adja.A hang ereje a cső öblétől és az ajaksíp elhelyezésétől függ. A cső lehet egyenes furatú (cilindrikus) vagy kúpos (kónikus).A fejrészen talaljuk a befúvó nyílást, amely a levegőt a síp felé vezeti.A törzsön van a hangoló gyűrű, mellyel magasabb vagy mélyebb hangot kapunk.A lábon találhatók a lyukak, melyeknek elhelyezése és nagysága beszabályozható.

A furulya családja[szerkesztés]

A hangszerek világában az egyes hangszercsoportok között ún. családok alakultak ki.Ilyen pl. a vonósok családja (hegedű, brácsa, gordonka, nagybőgő)vagy pl. fuvola családja (piccolo, fuvola, altfuvola).

A furulyák is egy ilyen családot képeznek.Elnevezésük:

  • Szoprán furulya
  • Alt furulya
  • Tenor furulya
  • Basszus furulya

A furulya megszólaltatása[szerkesztés]

A furulyát nagyon könnyű megszólaltatni,csak az ajaksípon keresztül kell fújni egyenletesen a kottából a zenei hangokat. Ez szinte a legegyszerűbb hangszer egyaránt megyszólaltatni,játszani rajta szakképzedséget nem igényel még a legegyszerűbb emberek is tudnak rajta játszani.

Külső hivatkozások[szerkesztés]