Szerkesztő:Dezső László/Készülő cikkek/Energia-hatékonyság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A bruttó termelési érték (globális értelemben GWP) és a primer energia-termelés (globális értelemben GWE) aránya:

BTE (USD) / PET (GJ)

ahol

BTE bruttó termelési érték,

PET primer energia-termelés

Azt mutatja, hogy 1 GJ primer energia termelésének (teljes vagy produktív) segítségével mennyi értéket adunk a társadalomnak, mennyi társadalmi értéket hozunk létre a Természettől nyert/elvett primer energia-hordozók segítségével? Értelmezhetjük globális, regionális, országos, helyi, vonzáskörzeti, iparági, vállalkozási, stb. léptékben, de értelmezhető a kereskedelem, centralizáció, mindenfajta energia-összetétel, globális felmelegedés, terrorizmus elleni harc, környezetbarát világgazdaság, demokrácia elleni fedett tevékenység, stb. igen széles skálájú egyedi eseteiben is.

Vállalkozások esetében a legmagasabb energia-hatékonyság a kézműves technológia és az igásállat, igásló alkalmazásával érhető el: ha az energia-termelésnek csak a produktív célú (vállalkozáson belül elhasznált) részét vesszük figyelembe, abban az esetben az arányszám nevezőjében szereplő energia-mennyiség nullára csökken.

Ökológiai küszöbértéke (minimuma), amely még nem okoz globális felmelegedést, globális értelemben kb. 113,6, vállalkozási értelemben átlagosan kb. 250 USD/GJ (az egyes vállalkozás-fajták esetében az érték szórása igen nagy). Jelenlegi (2009) globális trendje konstans, legalább 100 éve 90 USD/GJ körüli, ami a 2060-as hőkatasztrófa egyik közvetlen kiváltó oka. Ezért 2010-től a világgatdaságban a radikalizmus "zsákutcájából" (melynek 4 fő attribútuma: energiazabáló gyáriparok, centralizált energia-termelés és -hálózat, világkereskedelem, hitelpénz) konzervatív módon "vissza kell tolatni" a Túlélés céljából. Ennek a "visszatolatásnak" az egyik legfontosabb eszköze az energia-hatékonyság növelése (ld. környezetbarát világgazdaság).

Csökkenése és a profitéhség növekedése együttjár, ezt fejezi ki a profitéhségi index (PHI), mely szintén a kézműves technológia és az igásállat, igásló alkalmazása mellett minimális (vállalkozási értelemben nulla: bár profit ilyen esetben is képződhet, de növelésére irányuló reális szándék nem). A profit-hatékonyság (elavult közgazdasági szóhasználattal egyszerűen csak hatékonyság, néha költség-hatékonyság) és a PHI ugyanannak a jelenségnek (a profitnak) a lényegi (reál-) és oki (humán-) oldala.

Lásd még[szerkesztés]

Bár a mennyiségek, amelyekből képezzük, régóta ismertek, de az energia-hatékonyságnak senki nem tulajdonított jelentőséget a túlzott üvegházhatás szindrómájáig. Ma az ökológia még csak kezdi kutatni, a közgazdaságtudomány pedig - ahogy mindig - az energetikai lobby ellenérdekeltségének megfelelően hallgat. Ugyanakkor a média, a politikusi nyilatkozatok, stb. hemzsegnek az energia-hatékonysággal kapcsolatos demagóg, popularista ... többnyire semmitmondó véleményektől.

Közgazdasági linkek ma (2009) még nincsenek (a mérvadónak tekinthető The New Palgrave Dictionary of Economics Online 2008-as ill. 2009-es verziójában "energy efficiency"-re nincs találat, "cost efficiency" & production szavakra viszont van, bár arra is csak kettő).