Szerkesztő:Claudiu1813/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Marginean claudiu
SzerzőJ. K. Rowling
NyelvAngol Magyar Roman
MűfajFantasy, thriller, regény
Kiadás
KiadóBloomsbury (UK)
Scholastic (US)
Raincoast (CAN)
Kiadás dátuma1997. június 30. – 2007. július 21.
Magyar kiadóAnimus Kiadó
Magyar kiadás dátuma1999 – 2008. február 9.
FordítóTóth Tamás Boldizsár
BorítógrafikaThomas Taylor (UK)
Mary GrandPré (US)
SablonWikidataSegítség

A Harry Potter hét kötetből álló, fantasy műfajú regénysorozat. Szerzője J. K. Rowling. A sorozat főhőse egy kamasz varázsló, Harry Potter, és az ő barátai, Ron Weasley és Hermione Granger, akik a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola tanulói. A történet arról szól, miként próbálja meg Harry legyőzni a gonosz varázslót, Voldemort Nagyurat, aki megölte Harry szüleit és megpróbálja meghódítani a varázslóvilágot, s leigázni a varázstalan embereket, a muglikat. A könyv-sorozatból számos film, videojáték és más termék is készült.

A sorozat első kötete 1997-ben jelent meg Harry Potter és a bölcsek köve címen, ami után óriási világsiker lett a többi kötet is.[1] Az utolsó könyvet 2007 júniusában adták ki, azóta több mint 450 millió példányt adtak el a sorozatból, összesen 74 nyelven.[2][3] Az utolsó négy kötet egymás után állította fel a „leggyorsabban eladott könyvek” rekordját a történelemben.

A könyvek angol nyelvű változatait az Egyesült Királyságban a Bloomsbury, az Egyesült Államokban a Scholastic, Ausztráliában az Allen & Unwin, Kanadában pedig a Raincoast kiadó adta ki. A sorozatot a Warner Bros. filmesítette meg, a hetedik könyvet két filmre bontották, hat hónapnyi eltéréssel a megjelenésük között. A Harry Potter-sorozathoz kapcsolódóan rengeteg terméket készítettek, így összesen 15 milliárd fontnyi értéke van a Harry Potter márkanévnek.[4]

  1. Dr. Marian Allsobrook: Potter's place in the literary canon. BBC, 2003. június 18. (Hozzáférés: 2010. január 3.)
  2. Rowling 'makes £5 every second'”, BBC, 2008. október 3. (Hozzáférés: 2010. január 3.) 
  3. All Time Worldwide Box Office Grosses. Box Office Mojo, LLC., 2008. április 27. (Hozzáférés: 2010. január 3.)
  4. Business big shot: Harry Potter author JK Rowling. (Hozzáférés: 2010. január 3.)