Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Bvir/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Final Fantasy XV[szerkesztés]

Final Fantasy XV
FejlesztőSquare Enix
KiadóSquare Enix
ProducerShindzsi Hasimoto
TervezőHadzsime Tabata
ZeneszerzőYoko Simomura
SorozatFinal Fantasy
PlatformokPlayStation 4 Xbox One
MűfajAkció RPG
Játékmódokegyjátékos
SablonWikidataSegítség

A Final Fantasy XV (キングダムハーツーXV; Hepburn: Fainaru Fantajī Fifutīn?) egy nyílt világú akció RPG amit a Square Enix fejlesztett és adott ki PlayStation 4-re és Xbox One-ra. Ez a játéksorozat tizenötödik része, 2016 november 29.-én jelent meg világszerte. Nyílt világgal rendelkező akció-szerepjáték, hasonló a Kingdom Hearts sorozathoz, ami szintén magában foglalja a fegyverváltás képességét és egyéb elemeket, mint például az autós közlekedés és a kempingezés.

A Final Fantasy XV Eos kitalált világában játszódik. A világ összes országa Lucis királyságának kivételével a Niflheim Birodalom alatt áll. Noctis Lucis Caelum, Lucis trónörököse küldetésre indul hogy visszaszerezze hazáját és a mágikus Kristályt, miután azt Niflheim ellopta a két nemzet közti béketárgyalás előestéjén. Azonban hamar rájön, hogy a Kristály az Eost fenyegető hatalmas veszély központjában áll és az ő feladata megakadályozni az apokalipszist. A játék témájában kapcsolódik a Fabula Nova Crystallis Final Fantasyhoz,ami a Final Fantasy XIII és a Final Fantasy Type-0 alszériája. 

A játék fejlesztése 2006-ban kezdődött, amikor még csak egy PlayStationre exklúzív spin-off volt Final Fantasy Versus XIII címen, ami körülbelül tíz évig tartott. Tetsuya Nomura volt az eredeti rendező és karaktertervező, aki megalkotta a karaktereket és az eredeti koncepciót. 2012-ben hivatalosan is átnevezték és Nomura helyébe Hajime Tabata lépett.

Hogy további videójátékok fejlesztése nélkül bővítsék a történetet, létrehozták a Final Fantasy XV Universe” nevű nagyszabású multimédiás projektet, ami magában foglalt egy anime sorozatot, egy filmet és virtuális valóság alapú letölthető tartalmakat.

Játékmenet[szerkesztés]

A Final Fantasy XV egy nyílt világú akció RPG ahol a játékos Noctis bőrébe bújva éli át az Eoson átívelő utazását. Bár három társa Gladiolus, Ignis és Prompto kíséri, Noctis az egyetlen karakter,akit a játékos irányíthat.Az egész világ bejárható gyalog, a csapat autójával a Regaliával" vagy Chocobokkal,amik a Final Fantasy széria visszatérő szárnyasaival. Mind a Regalia,mind a Chocobo testreszabható és a madár csatlakozhat akár a csatába is ha elég erős a kapcsolata a játékossal. A Chocobo kézzel, a Regalia pedig kézzel és automata vezérléssel is működik. Az autót bizonyos időközönként fel kell tankolni az útba eső benzinkutaknál.

A városokban amiket a csapat meglátogathat, vendéglők és hotelek vannak amikben megszállhatnak, felszerelést vásárolhatnak a boltokban a játékbeli pénznemért, a gilért és helyi nem játszható karakterek (NPCk) információt nyújthatnak a fő vagy mellékküldetésekhez. Néhány történetszakasz során Noctis előtt dialógus opciók jelennek meg, melyekre a nem játékos karakterek opciótól függően reagálnak. Két nehézségi szint közül választhat a játékos: Könnyű és Normál, de a kettő között bármikor cserélhet. A Könnyű módban a megidézhető Carbuncle megjelenik és meggyógyítja Noctist minden halál alkalmával. 

Harcrendszer[szerkesztés]

A menü kezelőfelülete helyett a játékos közvetlen a kontroller gombjaival adhatja az utasításokat, például Támadás", Védekezés", Varázslat" és Leltár". A csaták nem külön arénákban zajlanak, hanem az adott környezetben. Az ellenségekhez közeledve egy veszélyjelző jelenik meg. Amikor túl közel kerül a játékos és támadni kezd, vagy észreveszik, elkezdődik a küzdelem. Ha pedig elég távolra kerül, véget ér a harc. A csatában minden karakternek vannak életpontjai (HP) , Noctisnak pedig ezen felül varázspontjai (MP) is vannak. Ha minden életpont elfogy, a karakter Veszély Módba lép; egy rövid időtartamba, amikor újra feltámaszthatja magát a játékos. Ha Noctis vereséget szenved, a játék véget ér. Noctis három féle akciót tud végrehajtani a csatában: sima támadás, Warp" , ami Noctist egy kiválasztott területre teleportálja, és Védekezés", ami blokkolja és hárítja a támadásokat. Van egy Várakozási Mód" opció is, amivel a játékos a harc közben megállíthatja az időt és kiválaszthatja, hogy kit támadjon a karaktere és hogy. Noctis és Ignis számára e módban elérhető opció a Libra" képesség,ami megmutatja az ellenség statisztikáit. Noctis közelharci fegyverek széles skálájához férhet hozzá, mint például egy- és kétkezes kardokat,baltákat, tőröket és pajzsokat. A fegyvereket a semmiből teremti elő és a játékos manuálisan mozgathatja őket. Attól függően változik a támadásai gyorsasága és ereje, hogy melyik fegyvert választja. A normál támadásokon kívül vannak olyanok is, amik nagyobb kárt okoznak Noctis pozíciójától függően, mint például a Side Strike" vagy a Blindside" a Warp Strike" támadás mellett. Az ellenségek támadásait hárítani is lehet és a hárítás minőségétől függően Noctis ellentámadhat. Ha pajzs típusú fegyvert használ, egy sikeres blokkolás visszalöki az ellenséget,sebezhetővé téve a támadásoknak. A történethez kapcsolódó fegyverek a Királyi Fegyverek amiket Noctis egy speciális támadás, az Armiger" keretében tud előhívni. Ezek erősebbek a normál fegyvereknél, de Noctis életpontjaiba kerül minden használatuk. Ezen kívül pedig Noctis kétféle lőfegyvert használhat: fegyvereket, mint például pisztolyok vagy puskák, vagy gépeket, amik nagyon erősek és az alkalmazott típustól függően változik a hatásuk.

Noctis társait mesterséges intelligencia irányítja, így képesek kontextuális parancsokat végrehajtani. Ahogy Noctis  támadja az ellenséget, egy Link Méternek nevezett mérő töltődik folyamatosan. Amikor ez teljes lesz, Noctis társai Linkeket indíthatnak, kooperatív akciókat a csatában. Noctis parancsokat is kiadhat a társainak: Gladiolus a kardjával elsöprő támadást hajt végre, Ignis a téleőrjeit használja, hogy megjelölje az ellenséget Noctisnak, aki így végrehajthatja a Warp Strike támadást, Prompto pedig lőfegyvert vagy jelzőpisztolyt használ, ami lelassítja és eltereli az ellenség figyelmét. Ezeket Noctis követheti támadással, vagy használhatja az Armigert is.

A mágia két kategóriába sorolható: Elemi mágia és Gyűrűmágia. Az Elemi mágia három csoportba sorolható: tűz, jég és elektromosság. A térkép különböző pontjain lehet ezekhez jutni és különleges üvegekbe zárni, hogy mágikus bombákat hozzanak létre, amit az ellenségeken használhatnak. Az Elemi mágiát más külön tárgyakkal is lehet kombinálni, amik új hatásokat adnak például a csapattagok gyógyítása, vagy az ellenségek sebzése.Mind Noctis, mind a csapat többi tagja képes ezt használni. A Gyűrűmágia akkor elérhető, amint Noctis megszerezte, majd felszereléséhez hozzáadta a történetben már emlegetett Lucii Gyűrűt, ami egyben erősebb mágikus képességeket nyújt, mint például a „Halál”, amely az ellenfelek életerejének kiszipolyozására képes. Egy bizonyos ponton a játék történetszálában, Noctis megidéz több égi teremtményt akik segítenek neki és társainak egy pusztító támadás elszabadításával. A teremtmények közt jelen van Titan, Ramuh, Leviathan és Shiva, azonban a támadásaik kivitelezésében fontos szerepet játszik a környezet, mint például Leviathant a szabadban csak akkor lehet megidézni, ha rendelkezésre áll legalább egy nagyobb víztömeg. A történet egyes részein Noctis társaságba keveredik különböző karakterekkel akik különleges támadásaikat Noctis bizonyos mozdulatai után használhatják.

Karakterfejlődés[szerkesztés]

A karakterek minden harc után Tapasztalati pontokat (EXP) nyernek, amiből ha bizonyos mennyiség összegyűlik, szintet léphetnek abban az esetben, ha a csapat biztonságos zónákba, úgy nevezett Haven"-be ér, amik kemping helyek, vagy vendéglők, hotelek. Amikor a csapat ezeken a helyeken lepihen éjszakára, minden karakter a gyűjtött EXP alapján szintet lép. Ha valakit legyőznek a csatában, az összes előző szintlépés után gyűjtött EXP-je örökre elveszik. Bizonyos tevékenységektől Képesség Pontokat (AP) is nyerhet a csapat. Az AP-t a Felemelkedésre lehet használni, a játék szintlépő rendszerére, ami különböző ágakra van osztva, úgynevezett Asztrálszférákra". Minden Asztrálszféra típus szerint van rendezve; mágia, harc és passzív képességek. AP-t költve bármelyikre megnyitja az Asztrálszféra környezetét, ami több pontot költve több képesség feloldására használható.

Noctis társainak megvannak a maguk képességei, amik a használatuknak megfelelően fejleszthetőek, és hatással vannak a felszerelésre is.Noctis horgász képessége nő, minél többet horgászik, illetve minél jobb eszközöket használ, ami ezáltal a felszerelését is fejleszti. Gladiolus túlélő képessége a csapat által megtett egynapi távolság függvényében nő, ami növeli az eszközeik és a felszerelésük minőségét is. Ignis főzése fejleszthető az összetevőkkel amiket meg lehet vásárolni boltokban, vagy megtalálhatóak a vadonban, az általa elkészített ételek pedig a csapat állapotára is hatással vannak.Prompto az utazás alatt képeket készít, amik minősége idővel egyre jobb lesz.

Tartalom[szerkesztés]