Szerkesztő:Burrows/Másolni csak pontosan, szépen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Galádságok[szerkesztés]

  • kölöykbázis.network.hu a Petőfi park cikkem vette át egy az egybe, forrásmegjelölés zéró. A cikkben található négy képem (Petőfi park 01, Petőfi park 02, Esperanto tree, Statue of Petőfi Sándor) is hasonló sorsra jutott.
  • szállásminősítő.hu a Makó szócikk bevezetőjét használja fel, bármiféle forrás feltüntetése nélkül. Az ő minősítésüktől most eltekintenék.
  • aprotuti.hu gyakorlatilag kimásolta a teljes Kategória:Makó építményei tartalmát. Forrásföltüntetés félig-meddig elégséges, általában „wikipédia ([szócikk neve])” formában adják meg megtoldva egy szócikkre való hivatkozással. Kevésbé szívderítő látványt nyújtanak képeim, melyek jóllehet többnyire CC Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 Unported alatt vannak licencelve, nem hogy az én, de még a Commons neve sem bukkan fel velük kapcsolatban.
  • utazzitthon.hu a Makó szócikk bevezetőjét és a Fekvése szakasz első bekezdését másolja szó szerint. Illusztrációként Hagymaház in Makó, Orthodox Synagogue Makó, Palace of Tenants Makó és Makó town hall summer képeimet használja. A forrásföltüntetés maga a röhej és szánalom: "Forrás: www.mako.hu", jóllehet sem a képeknek, sem a szócikk szövegének nincs köze a város hivatalos honlapjához.
  • kulturinfo.hu a Makó szócikk Sport szakaszából az Erdei János Sportcsarnokra vonatkozó információkat vette át szó szerint; forrásföltüntetésnek se híre, se hamva. Pozitívum, hogy legalább a fényképet nem tőlünk csórták.
  • polgárinfo.hu a Dessewffy Sándor szócikk elejét és végét vette át szó szerint; meglehetősen groteszk hatást kelt, hiszen az olvasónak olybá tűnhet, hogy a püspök iskolába járt, felavatott egy templomot, majd meghalt. Forrásfeltüntetés sehol; a cikk végére aláírás gyanánt egy „Polgár Info” szókapcsolatot véstek fel.
  • moly.hu az Edgar Allan Poe: A fekete macska könyvismertetésben az idevágó Wikipédia-szócikk bevezetőjét másolta ki szó szerint; forrásföltüntetésnek nyoma sincs.
  • civishir.hu a polgármesterről szóló cikkében illusztrációként a Buzás Péter Makó képemet használta föl; habár a kép CC Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 Unported alatt van licencelve, nem elég hogy „elfelejtették” leírni kitől szedték azt, de – meglehetősen gyatrán – még meg is vágták.
  • rendezvenyszervezo-iroda.hu úgy gondolja, hogy összeállíthat egy képtárat az általam készített fotókból - a CC Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 Unported feltüntetése nélkül. József Attila Grammar School corner.JPG, Orthodox Synagogue Makó, Makó town hall summer, Old Police station Makó.JPG, Csanád vezér téri kápolna.JPG és a Korona Szálló Makó.JPG bánta galériakészítési kedvüket; ezek közül csak az utolsó van közkincsként licencelve.
  • vivin.hu a Hotel Korona side view.JPG képemet használja, forrás- vagy licencföltüntetésnek nyoma sincs.
  • mazsihisz.hu a zsinagógákról szóló leírásokat jórészt a a huwikiből szedte, az Ortodox zsinagóga szócikkem egy az egyben át lett emelve. A zsinagógák felsorolása és jellemzése után forrásként megad pár oldalt, amit forrásként használt, de a „www.wikipedia.org” semmiképpen sem állja meg a helyét: nem hogy az oldid, a közreműködők neve, vagy legalább a konkrét szócikk nem derül ki belőle, de még csak az sem, hogy melyik nyelvi változatból dolgoztak.
  • mako2007.network.hu egy, a védett fákról szóló cikkben a Juhász Gyula memorial tree.JPG, Esperanto tree.jpg és Petőfi park 01 fájlnevű képeim szerepelnek, a forrásfeltüntetés teljességgel hiányzik. Érdekesség viszont, hogy a képek csak kis, torz változatban szerepelnek a weblapon, ha rájuk kattintunk, hogy kinagyítsuk őket, már a Commonsos leírólapjuk jön be.
  • mako.egykor.hu a Hagymaház szócikkből másolta ki az épület lényegét összefoglaló bővített mondatot; forrásként „(wiki)” van a mondat után biggyesztve, ami édes kevés, de a szándékot azért értékelem.
  • radioice.hu a Szundy Jenő szócikk teljes tartalmát emelte át mindennemű forrásfeltüntetés nélkül.
  • delmagyar.hu a Szundy Jenő szócikk teljes tartalmát (leszámítva a szakaszcímeket, úgy látszik ott nem működött a ctrl+c ctrl+v) másolta át. A szöveg forrásfeltüntetésében a a jó szándékot talán még értékelni is lehetne: a „DELMAGYAR.HU – WIKIPEDIA” kiírás a wikipedia.hu-ra linkel, jóllehet oldid-számok és közreműködők sehol sincsenek feltüntve. A Memorial tablet Szundy Jenő.jpg kép beillesztése viszont azért pofátlanság, mert forrásaként az „internet” van feltüntetve, dacára a CC Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 Unported licencnek, és annak, hogy engem nem internetnek hívnak.:Fájl:Statue of Béla Bartók.JPG
  • kisalfold.hu a Szundy Jenő szócikk teljes tartalmát másolta át. A szöveg forrásfeltüntetésében a a jó szándékot talán még értékelni is lehetne: a „DELMAGYAR.HU – WIKIPEDIA” kiírás a wikipedia.hu-ra linkel, jóllehet oldid-számok és közreműködők sehol sincsenek feltüntve. A Memorial tablet Szundy Jenő.jpg kép beillesztése viszont azért pofátlanság, mert forrásaként az „internet” van feltüntetve, dacára a CC Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 Unported licencnek, és annak, hogy engem nem internetnek hívnak.
  • makocsatorna.blogsport.com a fejlécében használja föl Hagymaház in Makó.JPG képemet; mindenféle forrásfeltüntetés nélkül, dacára annak, hogy az CC Nevezd meg! 3.0 Unported alatt van licencelve.
  • ordoguzo.blogspot.com a Hagymaház winter nevű képemet használja; a probléma nem is a közkincs kép átvételével, hanem az épület felújítására vonatkozó idézet forrásmegjelölésének teljes hiányával van.
  • szallasokszegeden.hu a Makó szócikk teljes tartalmát másolta ki; forrásföltüntetés nuku, sőt - hogy tovább fokozzák a tébolyt - még azt is sikerült odabiggyeszteni a lap aljára, hogy „Copyright © 2011 magyarvendeglatas.hu. Minden jog fenntartva”.
  • hu.metapedia.org a Makó szócikk teljes tartalmát vette át egy ezeréves lexikoncikkel megspékelve. A lap alján az áll: „Ez a cikk a wikipédiából vett szöveget tartalmaz. Emiatt a szövegre a GDFL licensz vonatkozik.” Azon túl, hogy a GPL és a GFDL nem kompatibilis még csak az eredeti cikkre (de a jelenlegire se) találunk hivatkozást, a közreműködőkről nem is szólva.
  • 222tucsok.gportal.hu a Judge's manor Csanádpalota.jpg és a Hagymaház in Makó képemet vette át;forrásfeltüntetés zéró, pedig mindkettő CC Neved meg! 3.0 Unported licencű; ugyanakkor a törzsszövegbe behajított egy linket is, miszerint további infót Csongrád megyéről a vonatkozó huwiki cikkben találhatunk.
  • www.bartok-gyal.sulinet.hu a suli névadójának életrajzát a Statue of Béla Bartók.JPG képemmel illusztrálta, a jelek szerint azonban a CC Nevezd meg! 3.0 Unported licenc felismerését nem tanítják az intézményben.
  • radioice.hu az Eladó kúria az épülő makói fürdő mellett címet viselő cikkében a Lonovits mansion.JPG képemet használja; magasról tesznek a CC-BY-SA 3.0 licencre, úgyhogy - bár a lakásból más nem fogható - ezentúl nem fogom hallgatni őket, csak a miheztartás végett.
  • vizitura.biz az Espersit House 01.jpg című képemmel illusztrálja az ideális szegedi (!) osztálykirándulást, a törzsszövegben sem esik több szó szülővárosomról, de a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licencről sem.
  • radoice.hu már megint, összekötjük a bajszunkat, ha ez így megy tovább gyerekek. Az új buszpályaudvarról szóló cikket a Makó Bus Station 2010 october.JPG illusztrálja, de a CC BY 3.0 licenc és a kép készítőjének neve hogy - hogy nem, ismét lemaradt.
  • itime.hu a Hagymaház szócikk bevezetőjét másolta át; ez még elmegy, mert föltüntették, hogy „Forrás:wikipédia”, és a rovat fejlécében is van egy link a vonatkozó szócikkre. A Hagymaház in Makó.JPG kép átvétele a Creative Commons Nevezd meg! 3.0 negligálásával egy időben azonban már kevésbé melengeti meg az ember szívét.
  • szallas.hu saját szöveget írt a Hagymaházról, de fényképezni már nem maradt ideje: az általa összeállított képgaléria a Hagymaház inside01.jpg, a Back of the Hagymaház.JPG és a Hagymaház.JPG nevű fényképeimet tartalmazza, az első kettőt a GNU és a CC-Nevezd meg!–Így add tovább! 3.0 licenc védi (védené).
  • jegy.hu a Hagymaház szócikk teljes egészét átvette, még a forráshivatkozásokat jelző fölső indexek is a helyükön maradtak. Emellett egyik képemet, a Hagymaház inside01.jpgt is elcsórták; részletes e-mailes tájékoztatás és udvarias kéréseim hatására sem voltak hajlandóak föltüntetni a vonatkozó licenceket és a forrást, úgyhogy részemről bojkottálom az interticketet, ha be akarok jutni egy Seal koncertre inkább kérek tiszteletjegyet tőle.
  • delmagyar.hu a Makó anno sorozatának egyik cikkében a Korona Szálló bevezetőjét másolta át szó szerint, forrásföltüntetés sehol.
  • szallasweb.instantweb.hu a Makó town hall summer.JPG, Makó Thermal Bath 2007 building.JPG, József Attila Museum Makó.JPG és a József Attila Gimnázium.JPG képemet használja, minő fájdalom, hogy utóbbi Creative Commons Nevezd meg! 3.0 alatt van licencelve.
  • falusiturizmus.hu az Espersit House 01.jpg képemet használja, úgy tűnik falunk nem ismerik a CC Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc fogalmát.
  • plantenbestel.nl a díjnyertes Allium aflatunense Makó.jpg képemet használja, és bár a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc feltüntetésének hatására vélhetőleg nem értékesített volna kevesebb hagymavirág-magot, az oldal efölött az apróság fölött átsiklott.
  • delmagyar.hu a Fekete Györgyöt ábrázoló fényképemet használta föl (Fájl:Fekete György.JPG) forrásmegjelölés sehol.
  • richpoi.com a Makói Gyógyfürdő szócikk tartalmát emelte át, amikor azonban az eredeti forrást kellett volna lehivatkozni, az oldal készítője valószínűleg hirtelen amnéziába esett.

Böcsületes weblapok, kik ráeszméltek, hogy Burrows műveinél nincs jobb[szerkesztés]

  • programturizmus.hu a Hagymaház winter nevű képemet használja, a kép közkincs, jogilag tehát rendben van.
  • belföldiutazás.hu a Makó szócikk Isten tudja mikori változatát másolta ki szó szerint. Forrásföltüntetés félig-meddig elégséges, „Forrás: Wikipedia Makó” formában hivatkoznak a szócikkre, linkelve is azt.
  • épülettár.hu a Bérpalota szócikk teljes tartalmát használja fel szó szerint. Forrásföltüntetés félig-meddig elégséges, a leírás végén elhelyezett „forrás” szócska linkel a Wikipédia szócikkére.
  • buzáspéter.hu az „Amit a választókerületről tudni érdemes” oldalon a Makó szócikk bevezetőjét, és Története szakaszát használta fel szó szerint. Forrásföltüntetés félig-meddig elégséges, a leírás végén elhelyezett „Forrás: wikipedia” megjelölés linkel a Wikipédia szócikkére.
  • nice.hu a makói termál- és gyógyfürdőről szóló cikkében illusztrációként használta a Makó Thermal Bath 2007 building képemet; közkincsként licenceltem, így jogilag rendben van.
  • képtár.oszk.hu számos képemet vette át; a forrásolás precíz, a licencek olyanok amilyennek kell lenniük, a leírólap szintúgy – de hát ennyi el is várható az Országos Széchenyi Könyvtártól.
  • amiotthonunk.hu a Hagymaház.JPG képemet rakta bele a cikkébe; mivel a kép közkincsként van licencelve, az sem jelent semmilyen problémát, hogy kiretusálták belőle a vezetéket, és megnyesték a baloldali fát.
  • almasiweb.hu a makói képeket gyűjtő galériája betette a Hagymaház winter nevű képemet; közkincsként licenceltem, így ez szíve joga.
  • gondola.hu a Hagymaház.JPG nevű, közkincs képem polírozott változatát használta cikkének illusztrálására.
  • archtv.hu a Hild-díj elnyeréséről szóló cikke a Hagymaház.JPG képemet használja; használja egészséggel, hiszen közkincs.
  • hg.hu szintén a közkincsként licencelt Hagymaház.JPG-vel illusztrálja cikkét.
  • archicentrum.hu a Hagymaház.JPG nevű, közkincs képemet is felhasználta cikkéhez.
  • ferm-7.hu a referenciák között a tanuszoda épületét a Makó Thermal Bath 2007 building.JPG közkincs képemmel illusztrálja, ők építették be a nyílászárókat oda, vagy mi a szösz.
  • kepespolok.hu a Városháza (Makó) cikk valami régi változatát vette át szó szerint - a szöveg próbálnak hivatkozni a HuWikire mint forrásra (próbálnak, mert a linkelést elcseszték), a szöveg mellett megjelenő Makó town hall summer.JPG képet pedig közkincsként licenceltem.
  • kvizklub.hu a Hagymaház.JPG képemet használja, ami közkincs leend, hát használja egészséggel.
  • makohagymahaz.hu a Hagymaház és az Erdei János Sportcsarnok szócikkeket vette át teljes egészében, a szövegeket korrekt, linkkel ellátott forrásföltüntetés követi.
  • librarius.hu a Statue of the Tired Man képemmel illusztrál egy Bakos András-írást, a kép közkincs, de ennek ellenére még egy „Fotó: Wikipédia” jelzés is elfért a bejegyzés végén.
  • nevezetesfák.hu a Petőfi park szócikket emelte át, forrásként megadja a huWikit és linkel is rá.

Nyomtatott sajtó[szerkesztés]

  • Makó és Térsége Turisztikai katalógus 2010: Korona Szálló Makó.JPG, közkincsként licencelt képem a 9. oldalon.
  • Szuperinfó Makó és körzete 2010. szeptember 18. XVI. évf. 37. szám: a Polgári Szövetség Makóért választási hirdetésében helyet kapott a Makó Sports Hall.JPG és a Mounted statue of Stephen I of Hungary.JPG névre keresztelt képem; mindkettő CC Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 Unported alatt van licencelve, de ez nem zavarja őket, hogy forrásföltüntetés nélkül felhasználják őket a 12. oldalon.
  • Makói Mozaik 2010. szeptember 18. V. évf. 37. szám: a Polgári Szövetség Makóért ismét az én képeimhez fordul választási hirdetésében, a József Attila Museum Makó.JPG, közkincsként licencelt képem az újság 3. oldalán található.
  • A makói Hild-díjas pályázat plakátjain ([1][2][3]) a Hagymaház inside01.jpg, Statue of Béla Bartók.JPG, Statue of Lajos Kossuth.JPG, Mounted statue of Stephen I of Hungary.JPG, Greek catholic church Makó side view.JPG és a Makó Sports Hall.JPG képeim egyértelműen beazonosíthatóak, és több kisebb kép is szinte 100, hogy az enyém, de ekkora felbontás mellett nem akarom rámondani. Ami tény: a fotók CC Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 Unported alatt vannak licencelve, ennek ellenére szemmel láthatólag forrásfeltüntetést nem csatoltak a plakátokhoz. Vigasztal ugyanakkor, hogy a tudtomon kívül az én közreműködésem kellett a Hild-díj elnyeréséhez – az üres kartonlapokat valószínűleg kevésbé lelkesen pontozta volna a zsűri.
  • Makói Hírek 2010. szeptember 10. XIII. évfolyam 34. szám: Az 5. oldalon látható két fényképem, a Hagymaház.JPG és a Joseph Pulitzer Hostel.JPG nagy méretben, megvágva, forrásföltüntetés nélkül. Mindkettő kép közkincs.

Mozgóképek, videók[szerkesztés]