Szerkesztő:Batman666/Dűne össz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Bene Tleilax tagjai Frank Herbert A Dűne című regényének kitalált alakjai.

Történelem[szerkesztés]

Ismertségüket onnan szerezték, hogy gholákat, arctáncoltatókat és egyéb hibrideket fejlesztettek ki az axolotl-tartályaikban. Kezdetben csak a saját bolygójukon a Tlexilax-on, majd II. Shaddam császár sardaukarjai segítségével elfoglalták az Ix bolygót és átvitték oda az axolotl-tartályaikat, nagyüzemben kezdték tenyészteni a gholákat.

Forrás[szerkesztés]


Az axolotl-tartályok a thelaxiak mesterséges tartályai, amikben pl. klónoztak és így lettek a gholák.


A fűszertransz (ha túléled) a felszínre hozza minden ősödet Paulnak az ősei nem éredtek fel. Az élet vize okozza a fűszeragóniát, amibe vagy belehalsz (sok nő és az összes férfi kivéve a KH) vagy felébreszti a Más Emlékeidet. És ezek az őseid emlékei.


Az élet Vize: "megvilágosító" méreg. Nem más, mint az a folyadék,amelyet a homokféreg választ ki vízbe fulladásának pillanatában. Ezt a folyadékot aztán a Tisztelendö Anya szervezete átalakítja a sziecsek tau-orgiájában használt narkotikummá. Úgynevezett "tudattágító" narkotikum.

Az Élet Vize a ’Megvilágosító Méreg’, amit a homokféreg vízbe fulladásának pillanatában választ ki. A ’nyers vizet’ a fremen Tisztelendő Anya szervezete alakítja át tudattágító narkotikummá, amit a sziecsek tau-orgiájában közösen fogyasztanak el. Ezt a gyakorlatot szintén a Bene Gesserit tanításaiból vették át a fremenek. A rend magasabb fokozatú tagjai képesek mérgeket átalakítani saját testükön belül, és a Sayaddinák, vagyis a papnők is ezáltal jutnak megvilágosító élményekhez . A tau, vagyis a sziecsközösségek egységérzete a fűszerfogyasztás, és az Élet Vizének közös elfogyasztása révén erősödik. Ahhoz, hogy egy tanuló Tisztelendő Anyává válhasson, ki kell állnia egy próbát, amiben fontos szerepet játszik az átalakítandó méreg. Az is előfordul, hogy az alkalmatlan próbázó meghal.


A Tleilax állított elő torz mentátokat


A Buttleri Dzsihád a Liga előtt, 201-től 108-ig tartó keresztes hadjárat a számítógépek, gondolkodó gépek és tudattal rendelkező robotok ellen. Legfőbb paranycsolata megmaradt az Orániai Katólikus Bibliában is: "Ne készíts gépezetet az emberi elme hasonlatosságára"

Forrás: Dűne regény


A Arany Ösvényt II Léto császár terve az emberiség kipusztulásának elkerülésére. Mivel minden jövő, amit látott az emberiség pusztulását hozta el, ezért olyan útra akarta terelni a világot, amelyet nem láthatott előre. Ezért tenyésztette ki a jővőlátók előtt álcázott embereket és ezért terjesztette el a "nemtechnológiát" a Birodalomban.


A melanzs, az űrutazáshoz elengedhetetlen, tudattágító hatású drog Frank Herbert Dűne-szériájában.

A Fűszer meghosszabbítja az életet, nagyobb vitalitást ad, növeli a koncentrációt, illetve egyes alanyoknál a jövőbe látást is elősegíti, a drog dózisától és az alany pszichikumától függően. A Fűszer ez utóbbi tulajdonsága teszi lehetővé a csillagközi utazást. Ugyanakkor a fogyasztásának nagy ára van: függővé tesz, és aki abbahagyja a szedését, az belehal. A fűszer a homokféreg, azaz a shai-hulud életciklusának mellékterméke, amit homokból állít elő. Az Arrakisra egy ismeretlen bolygóról kerültek a homoksügérek, és az addig vízben gazdag bolygót elsivatagosítva megkezdték a homoksügér-féreg-fűszer ciklust. A homoksügérek felismerik a nedvességet, majd magukba szívják, hogy előkészítsék a terepet a homokféreg számára. Amikor a homokféreg elpusztul, teste homoksügérekké bomlik szét, amik újra kezdik a folyamatot. A sivatag mélyén 400 méternél is hosszabb példányok élnek, hosszú életűek, ha valamelyik társuk, vagy a víz nem végez velük. Az arrakisi homok nagy része az ő tevékenységük eredménye. (A Shai-Hulud a fremenek Földistenének neve is.) A kismesterek, a homokféreg félig növény, félig állat mélyhomoki alakjai. Amikor testváladékuk vízzel érintkezik, létrejön a fűszerkovász, egy gombaszerű burjánzás. Ekkor kerül sor a fűszer kitörésére, melynek során a föld mélyében lévő anyag helyet cserél a felszínivel. Ez a massza alakul át a levegő és a napfény hatására melanzzsá.


A Liga

Ez a szervezet az egyetlen, melynek segtítségével külöböző bolygókra lehet eljutni. Ezáltal hatalmas politikai hatalma van, hiszen bármikor karanténba zárhat egy bolygót úgy, hogy nem küld oda Liga-járatokat. Egyetlen gyenge pontja van: ha nem rendelkezik elég fűszerrel. Ennek oka az, hogy a hatalmas sebességgel mozgó Liga hajók vezetői, a Liga navigátorok csak úgy tudják rendesen, minden veszélyt elkerülve irányítani a hajót, hogyha a rengeteg fűszer okozta korlátozott jövőbelátásra hagyatkoznak. Emiatt a Liga meg is kéri a szállítások árát.