Szerkesztő:Bai József/Vastagbélgyulladás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A vastagbélgyulladás, CROHN-BETEGSÉG[szerkesztés]

GASTRO- SPECIÁL

Több fényt a sötétségbe a Crohn és Colitis-nél (a Crohn-féle betegségnél és vastagbélgyulladásnál) A tanulmányokból szerzett új ismeretek javítják a krónikus bélgyulladások megértését. A terápiában is új opciók adódnak.


A Crohn- betegség és a Colitis ulcerose most is mint korábban gyógyíthatatlan betegségek, az intenzív kutatások tárgyai  úgy az alapvető területen, mint a javított terápiás lehetőségek tekintetében. Dr. Michael Häfner*), a bécsi IV. belgyógyászati Egyetemi Klinika gasztroenterológiai és hepatológiai osztályáról a krónikusan begyulladó bélmegbetegedések (CED) legújabb tanulmányi eredményeit mutatta be ezekről a területekről.

A Chron- betegség és a mycobaktériumok A. Crohn- betegség kórfejlődéstana tekintetében már régóta összefüggést sejtenek a mycobaktérium avium subspecies paratuberculosissal (MAP). Azonban az MAP tenyészetekkel történő kimutatása csak ritkán lehetséges. Häfner mondja ehhez: „ Egy új tanulmányban sikerült az összes megvizsgált Crohn- páciens idestova 52%-ánál ennek a mykobaktériumnak DNA- sorozatait kimutatni.” Az ellenőrzések során ezzel szemben csak öt százalékban volt MAP található.

CED és NSAR

A múltban a  legtöbbször visszatekintő  munkák egy sora összefüggést mutatott az NSA és a betegség aktivitása között a CED-nél. Több mint 600 páciens megkérdezése a következő eredményekhez vezetett: az alacsony dózisban adott NSAR (US- szabvány szerint ez pl. ASS< 325 mg/napot jelent) a Crohn- és colitis ulcerose betegségnél nem járt megnövekedett betegség- aktivitással . Häfner: „Azonban azok a páciensek, akiknek a Crohn- betegség a vastagbelét támadta meg és magasan adagolt NSAR-t szedtek, megnövelt aktivitási indexet mutattak”.


A Crohn-betegség és a terhesség. A terhesség befolyása a Crohn-betegség lefolyására még nincs tisztázva. A 70 terhes-ségre történő visszatekintő elemezés azt mutatta, hogy a nemdohányzó nőknél a betegség aktivitásának változása nem mutatkozott. Ezzel szemben a dohányzó nőknél, akik nyilvánvalóan a terhesség alatt csökkentették a dohányzást, az aktivitási index csökkent. „ Ezt a jelenséget tehát kevésbé terhességre, sokkal inkább a dohányzás csökkentésére és a lecsökkentett számú gyógyszer szedésére szabad visszavezetni”, kommentálta Häfner.

Infliximab és terhesség. A TNF- α- blokkoló Infliximab-ot természetesen tanulmányok sorával vizsgálták. Tíz terhesség Infliximab-al történő kezelésének visszatekintő elemzésénél nem keletkezett malformatio és intrauterin növekedési zavar. Mindenesetre nyolc- tíz szülés boncolással folyt le, ebből hat a Crohn-betegséggel volt társítható. Három szülés a terhesség 37. hete előtt történt meg; egy gyermek 2.500 grammnál kevesebbet nyomott. Häfner végkövetkeztetése: „Ennek a terápiának a haszna és kockázata a terhességben mint korábban most is gondosan mérlegelendő”.

Infliximab és Crohn- betegség. A Crohn- féle betegségben lévő páciensek max. 40 százalékánál sipolyok fejlődnek ki. Az ACCENT-II- tanulmányban egy Infliximab- val végzett terápia jobb eredményekhez vezetett, mint a placebóval végzett. „ Úgy a kórházba beutalások számát, mint a beutalások időtartamát, a fekvőbeteg sebészeti beavatkozások számát és az összes beavatkozás számát az Infliximab- val jelentősen lehetett csökkenteni a placebóval szemben”, mondja Häfner.

Inflicimab és colitis ulcerosa. Egy további tanulmányt azt kutatta, hogy az Infliximab mint mentő terápia súlyosabb colitis ulcerosa (CU) esetén is alkalmas. Az eddigi szabványos terápia a visszatérő betegségeknél itt az i. v. (intravénásan) beadott kortikosztereoid-at jelenti. „Eszerint ezen esetek 38-48 százalékában vastagbél- kimetszést kell végezni”, nyilatkozza Häfner. Egy alternatívát nyújt az i.v. Cyclosporin, amely azonban néhány országban a potenciális mellékhatások alapján egyáltalán nem kerül alkalmazásra. Ezért az Infliximab-ot 45 CU- páciensnél próbálták ki, akik a Kortikosztereoidokra nem reagáltak. A placebo ellen randomizáltak. A primer végpont a colectomia (vastagbél-kimetszés) vagy a három hónap utáni elhalálozás volt. Häfner: „ A placebo- csoportban 14 pácienst, az Infliximab- bal kezeltek-nél csak hét pácienst kellett colectomiának alávetni. Ez a különbség statisztikailag szignifikáns volt.

Sertés- galandféreg. A pathomechanizmus egy része a Crohn-féle betegség fejlődésénél túl aktív Th1- utat jelent, magyarázza Häfner. „ Helminthes (férgek) a bél-ben, mint a sertés- galandféreg Trichuris-suis, gátolják a Th1- cytokint”. Egy előkísérleti tanulmányban 29 nagy aktivitási indexű Crohn- pácienst 24 héten keresz-tül 2500 db. élő Trichuris- suis- petével kezeltek. Häfner mondja az eredménnyel kapcsolatban: „24 hét után a 29 páciensből 24-en reagáltak a terápiára, sőt 21-en javulás alatt álltak. Ez a terápia éppenséggel alternatívává terjedhetne ki a Crohn- betegség kezelésében, noha én őszintén szólva  nem szeretnék az lenni, akinek a galandférgek petéit számolnia kell” így hangzik Häfner befejező beismerő vallomása.

Forrás[szerkesztés]

  • Gastro- Highlights 2005, Bécs, 2005.10.8.,
  • Orvosi magazin 2005/43. szám, 2005 október 27.