Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Apród/Pieces of a Woman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Pieces of a Woman egy Mundruczó Kornél által rendezett, 2020-as kanadai-amerikai dráma Wéber Kata forgatókönyve alapján. A film főszereplői Vanessa Kirby, Shia LaBeouf, Molly Parker, Sarah Snook, Iliza Shlesinger, Benny Safdie, Jimmie Fails és Ellen Burstyn. A film ügyvezető producerei Martin Scorsese és Sam Levinson. A film zenéjét Howard Shore szerezte.

A film az Egyesült Államok és Kanada nemzetközi koprodukciójában készült, a film részben Mundruczó Kornél és Wéber Kata azonos nevű színdarabján alapul és a bánat és a veszteség témáit tárja fel. Bemutatója 2020. szeptember 4-én volt a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol Vanessa Kirby elnyerte a legjobb színésznő Volpi-kupáját. A kiválasztott mozikban 2020. december 30-án jelent meg a film, mielőtt 2021. január 7-én elkezdték digitálisan sugározni a Netflix-en.

A film általában pozitív kritikákat kapott, megdícsérve a színészeket, különösen Vanessa Kirbyt, bár a cselekmény egyes elemeit kritizálták. Kirbyt jelölték Oscar-díjra, BAFTA-díjra, Arany Glóbuszra, a Kritikusok Díjára és a legjobb színésznő SAG-díjára 2021-ben.

Történet[szerkesztés]

Martha és Sean egy fiatal bostoni pár első gyermeküket várják. Marthanak irodai munkája van, Sean az új, a folyón átívelő autóhíd építési munkáit gondozza. Sean neheztel Martha édesanyjára, Elisabethre, a gazdag holokauszt-túlélőre, aki egy kisbuszt vásárol nekik. Martha vajúdni kezd otthonában, Sean pedig Barbarát hívja szülésznőként, aki viszont nem érhető el, és egy másik szülésznőt - akit Evanak hívnak - küld a helyére. Martha hányingerrel és fájdalommal küzd az összehúzódások során, és amikor a baba eléri a tíz centimétert, Éva rájön, hogy a baba pulzusszáma veszélyesen alacsonyra csökkent. Sean megkérdezi Évát, hogy biztonságban vannak-e a folytatással, Eva pedig azt mondja Seannak, hogy inkább hívjon mentőt. Martha hamarosan világra hoz egy kislányt (akit Yvette-nek hívtak), aki eleinte egészségesnek tűnik. Eva viszont észreveszi, hogy a csecsemő elkékül, és megpróbálja újraéleszteni, de a baba szíve leáll és meghal.

A következő hónapban Martha és Sean elmennek egy halottkémhez. Sean alig várja, hogy megtudja, mi történt rosszul, míg Martha vonakodik. Megtudják, hogy a halál okát még nem sikerült megállapítani, de elmondják, hogy sikerült megállapítaniuk, hogy a csecsemő alacsony oxigéntartalmú környezetben volt, és eljárást indíthatnak Eva ellen. Martha számára ezek után egyéves odüsszeia kezdődik. Környezete iránta érzéketlennek tűnik, Sean és és Martha édesanyja, Elisabeth (aki egy zsidó matriarcha, aki túlélte a holokausztot) kívánsága ellenére a gyermek testét kutatás céljára adja át.

Martha rövid idő múlva visszatér munkahelyére, és elkezdi a gyerekszobát kitakarítani. Közben a szülésznő ellen folytatott tárgyalást a média átpolitizálja, és még a tárgyalások vége előtt őt hibáztatták. Elizabeth Sean segítségével megpróbálja rávenni a lányát, hogy perelje be a szülésznőt. Sean segítségével Martha magas kártérítésre számít. Édesanyja a pereskedésre felveszi a családdal rokon Suzanne ügyvédet.

Egy feszült családi összejövetelen Elizabeth elmondja Marthának, hogy részt kell vennie Eva tárgyalásán és Marthát okolja a kisbabája haláláért, mert Martha döntött úgy, hogy otthon szüli meg a kisbabát.

Martha és Sean kapcsolata továbbra is feszült, csakúgy, mint Martha kapcsolata az anyjával, aki el akarja temetni a babát és a temetést megtartani. Martha és Sean egyaránt mély depresszióban marad. Sean visszaadja azt az autót, amelyet Elizabeth vett nekik. Ő később szexuális kapcsolatba kerül Martha unokatestvérével, Suzanne-nal. Suzanne, aki egyben az Évával szemben eljáró ügyvéd, arról tájékoztatja őt, hogy az Éva elleni esetleges per anyagilag nagyon jövedelmező lehet.

Több hónappal később Martha tanúskodik Eva tárgyalásán. A per eredménye az lesz, hogy Eva nem hibás Martha babája halálában. Martha odahaza rájön, hogy a hűtőszekrényében tárolt almamagok sarjadni kezdtek. Egy hónappal később Martha a folyóba szórta a lánya hamvait a hídról, amelyet Sean épített.

Évekkel később egy kislány almafára mászik, almát szed és megeszi. Martha a nevén szólítja, Luciannának, majd lesegíti őt a fáról. Ketten együtt mennek be.

Ami németből hozzáadódik: A terhes Martha a barátjával, Seannal él Bostonban. Marthanak irodai munkája van, Sean az új, a folyón átívelő autóhíd építési munkáit gondozza. Amikor a fiatal pár az ismeretlen bába, Eva segítségét kérte a szülés hirtelen beindulásáért, akkor bonyodalmak merültek fel. Az újszülött lány, akit Yvette-nek hívtak, születése után azonnal meghal. Martha számára ezek után egyéves odüsszeia kezdődik. Környezete iránta érzéketlennek tűnik, Sean és és Martha édesanyja, Elisabeth (aki egy zsidó matriarcha, aki túlélte a holokausztot) kívánsága ellenére a gyermek testét kutatás céljára adja át. Martha is rövid idő múlva visszatér munkahelyére, és elkezdi a gyerekszobát kitakarítani. Közben a szülésznő ellen folytatott tárgyalást a média átpolitizálja, és még a tárgyalások vége előtt őt hibáztatták. Elizabeth Sean segítségével megpróbálja rávenni a lányát, hogy perelje be a szülésznőt. Sean segítségével Martha magas kártérítésre számít. Édesanyja a pereskedésre felveszi a családdal rokon Suzanne ügyvédet.

Martha és Sean egyre jobban elidegenednek egymástól. Sean az idő múlásával visszaesik. Szexuális kapcsolatba lép Suzanne-nal, akivel viszont jól kijön. Végül Sean elválik Marthától, miután visszautasította az ajánlatot, hogy együtt költözzön vele szülővárosába, Seattle-be. A szétválást Elizabeth vezérli, őt Sean soha nem szerette. A tárgyalás végén Martha meglepő módon nyilatkozott a tárgyalóteremben, miszerint a szülésznő ártatlan az ő szemszögéből. Marthát nem lehet pénzzel kompenzálni az elszenvedett veszteségért. Ezért nem állt szándékában folytatni a tárgyalást. Az alma iránti szeretet elhunyt gyermeke illatából fakad. Palántákat kezd el termeszteni a hűtőszekrényben. Amikor Marthának véletlenül elkészült egy Sean által készített film, felfedezte, hogy a képeken elhunyt lánya és ő nem sokkal a születés után látható volt. Aztán sikerül megbékélnie a traumatikus eseménnyel, és elhullott gyermekének hamvait szétszórja a folyón átívelő autóhídon, amelyet Sean munkatársai készítettek el.

Az utolsó felvételen egy Lucianna nevű kislányt lehet látni, amint felmászik egy almafára. Martha behívja a gyereket a házba enni. Úgy tűnik a filmből, hogy ez a lánya.

Szereposztás[szerkesztés]

Színész Karakter
Vanessa Kirby Martha Weiss
Shia LaBeouf Sean Carson
Ellen Burstyn Elizabeth Weiss
Molly Parker Eva Woodward
Sarah Snook Suzanne Weiss
Iliza Shlesinger Anna "Anita" Weiss
Benny Safdie Chris
Jimmie Fails Max
Domenic Di Rosa Dr. Ron