Szerkesztő:Apogr/15. példa: a copyright paranoia-hoz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az angol

http://meta.wikimedia.org/wiki/Avoid_copyright_paranoia

szócikkhez (meta wiki-ben)

Gyakran ismételt kérdések:

1. Keletkeztet-e egy szerzői joggal védett műnek másik nyelvre lefordított változata új szerzői jogot?

V: Igen a fordítóét, neki is lesz ezáltal egy új, önálló szerzői joga (szerzői személyiségi joga és felhasználási jogai is).

2. Egy szerzői joggal védett mű lefordításához szükség van-e a eredeti mű szerzőjének (kiadójának) az engedélyére?

V: Bármely nyelvre való lefordításhoz saját használatra nincs szükség engedélyre, azonban nyilvánosságra hozatal esetében be kell szerezni az eredeti mű alkotóinak a felhasználási engedélyét, vagy a már kiadott műnél a Kiadó engedélyét, illetve hitelt érdemlően ki kell deríteni, hogy e tekintetben ki rendelkezik a felhasználási joggal (szerződés, nyilatkozat).

A felhasználási szerződésben kifejezett nyilatkozattal lehet ingyenesen felhasználási engedélyt adni, vagy meghatározott összegért, amely lehet - egyszeri kifizetésű összeg - a megjelent és eladott példányonkénti Ft - a forgalmazási nyereség meghatározott százaláka (royalty)

3. Lehet-e alku és engedély nélkül a fordítás nem jelentős részleteit ingyen megjelentetni a forrás és a fordító megjelölésével?

V: Nagyon kényes kérdés, ennek a jogi megítélése nem egyértelmű, Egyes álláspontok szerint ez nem lehetséges, mások szerint ez lehetséges. Persze, itt terjedelmi probléma léphet fel, nem lehet meghatározó terjedelmű, quasi idézet-szintű vagy lábjegyzetnyi mennyiségről lehet szó.

4. Lehet-e szerzői jogról lemondani, azt átruházni, elidegeníteni – vagy csak a másolat (copy) használatát (az eredeti lemásolását) lehet engedélyezni?

V: A szerzői személyiségi jogról nem lehet lemondani, de felhasználási engedélyt lehet adni. A felhasználási jogokat át lehet ruházni, bizonyos műfajok esetében (pl. film reklámfilm, adattár, software.) A sokszorosított műpéldány/ok tulajdonjogát lehet átruházni, magyarul eladni vagy haszonkölcsönbe adni (pl. könyv, vhs, dvd)

5. Lehet-e írott és más szellemi alkotások (szövegek, művek) megváltoztatását a szerző (vagy fordításnál a fordító) engedélye nélkül átalakítani, megváltoztatni?

V: A változtatás, átdolgozás (a címre is kiterjedően) tilalma szerzői személyiségi jog, amelyről nem lehet lemondani. Persze, a szerző a jogaival ill. annak gyakorlásával nem élhet vissza.

Jogforrás: Ptk. Személyhez fűződő jogok A szerzői jogról szóló 1999.évi LXXVI. Tv.