Szerkesztő:AnnaFruzsina/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Tartalomjegyzék[szerkesztés]

Broméliák[szerkesztés]

A Broméliákkal eleinte csak a királyi kertészetekben foglalkoztak, később a főurak körében is keresett volt. Gyümölcsöt termő fajtája (ananász) rendkívül drága növénynek számított, ezért nem vált széles körben ismertté. Gyorsan terjedtek el, és még ma is megállják helyüket a talajtakaró broméliák, mint dísznövények. Érdekes, egzotikus alakjuk, mutatós virágzatuk felkeltik a figyelmet.


Elterjedése,élőhelye[szerkesztés]

A Tillandsiák őshazája Közép-Amerika és Dél-Amerika.550 leírt faja van, de az esőerdő rejteget még számos leírásra váró fajt. A Tillandsia Cyanea Ecuador esőerdőiből származik. Trópusi és szubtrópusi területeken is egyaránt meg tudnak élni, mert egyes fajaik alkalmazkodtak élőhelyükhöz.

Felépítése,életmódja[szerkesztés]

A Tillandisa cyanea (szakállbromélia) a broméliafélék (bromeliaceae) családjába tartozik. Közepes méretű.Magassága: 20-25cm.Levelei a fűszálakhoz hasonlítanak, egymás mellett lazán helyezkednek el és ágaznak szét. Virágzata tömött, oldalról lapos, rózsaszínes pikkelyszerű levelekből áll amelyek az esőerdőkben összegyűjtik az esővizet. A Tillandsiák külön-külön, vagy csoportosan élnek. Fákon, kaktuszokon, szúrós bokrokon. A Tillandsia cyanea egy nemesített faj, amit dísznövényként tartanak a lakásban. Kedveli a közvetlen napfényt, meleg helyen tartandó, minimum 16°c-os hőmérsékletet igényel. Kevés vízzel szabad locsolni, havonta 1x. Fontos számára a magas páratartalom.


Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Várady Csaba: Szobanövények otthonunk ékességei, Aquila könyv kiadó, 2007, ISBN 9789636795726

Pablo Martin Ávila: Szobanövények enciklopádiája, Ventus libro kiadó, 2009, ISBN 9639701779

Domonkos Borbála: Broméliák, Mezőgazdasági kiadó, Budapest 1970