Szent Jörgen ünnepe

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Jörgen ünnepe
(Праздник святого Йоргена)
1930-as szovjet film

RendezőJakov Protazanov
Műfaj
Forgatókönyvíró
FőszerepbenIgor Iljinszkij
OperatőrPjotr Jermolov
Gyártás
GyártóMezsrabpom-Film
Ország Szovjetunió
Nyelvorosz
Játékidő83 perc
Forgalmazás
Bemutató1930. augusztus 25.
Hangos változat: 1935.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Jörgen ünnepe témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Szent Jörgen ünnepe (eredeti címe: Праздник святого Йоргена) Harald Bergstedt dán író regénye alapján készült, 1930-ban bemutatott szovjet, orosz némafilm, szatirikus komédia. Rendezte Jakov Protazanov.

Eredetileg némafilmként forgatták és vetítették. Feliratainak szövegét az Ilf-Petrov szerzőpár írta. Később elkészítették és 1935-ben bemutatták a film hangos változatát, melyet még sokáig vetítettek a szovjet mozikban.

Cselekménye, jellemzői[szerkesztés]

A helybéli szent ünnepnapján propagandafilmet vetítenek Szent Jörgen híveinek szórakoztatására. Az évente megrendezett búcsút a város és az egyház vezetői saját céljaikra is kihasználják. Most azonban az eseményre két börtönből szökött tolvaj is betoppan, akik az ünnepet gyorsan a maguk hasznára fordítják.

A vígjátéki helyzeteket és alakokat felvonultató film nem mindenáron "leleplezni", hanem elsősorban szórakoztatni akar; egyházellenes szatirája nem csipős (ahogy ezt hivatalosan elvárták volna), csupán enyhe kétségeket ébreszt. Ugyanis párhuzamba állítja a tolvajok üzleti eszközeit az egyház pénzügyi és politikai befolyásoló módszereivel.

A filmben Protazanov ugyanazt a színész-triót szerepeltette, akiknek játéka a korábbi, 1926-ban bemutatott Per a hárommillióért című bohózatát is sikerre vitte. Ebben az alkotásban is érvényre jut – hagyományosnak mondott – rendezői módszerének egyik jellemzője: az artisztikus beállítások és pergő montázs helyett maximálisan rábízza magát a színészre (gyakran választ színpadi színészeket) és kihasználja a színészi játékban nyíló lehetőségeket.[1]

Szereposztás[szerkesztés]

  • Igor Iljinszkij – Franz Schulz
  • Anatolij Ktorov – Mikael Korkis
  • Mihail Klimov – a Szt. Jörgen templom vikáriusa
  • Igor Arkagyin – a Szt. Jörgen templom kincstárnoka
  • Marija Sztrelkova – Oleandra, a vikárius lánya
  • Vlagyimir Uralszkij

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Krityika (kino-teatr.ru. Hozzáférés: 2018-12-22)

Források[szerkesztés]