Szemjon Alekszejevics Lavocskin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szemjon Alekszejevics Lavocskin
Született1900. augusztus 29.
Szmolenszk
Elhunyt1960. június 9. (59 évesen)
Moszkva
Állampolgársága
Nemzetiségeorosz
Foglalkozása
Tisztségea Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának tagja
Iskolái
  • Kursk Men's Gymnasium (–1917)
  • Bauman Moszkvai Állami Műszaki Egyetem (–1927)
Kitüntetései
Halál okaszívelégtelenség
SírhelyeNovogyevicsi temető
A Wikimédia Commons tartalmaz Szemjon Alekszejevics Lavocskin témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Szemjon Alekszejevics Lavocskin (oroszul: Семён Алексеевич Лавочкин; Szmolenszk, 1900. augusztus 29.Moszkva, 1960, július 9.) szovjet repülőmérnök, repülőgép-tervező.

Élete[szerkesztés]

Szmolenszkben született, születési neve Sljoma Ajzikovics Magaziner[1]. Apja egy helyi zsidó vallási iskola tanára volt. 1917-ben behívták katonának. A határőrségnél szolgált sorkatonaként. 1920-ban kezdte meg tanulmányait a Moszkvai Műszaki Főiskolán,[2] ahol repülőmérnöki oklevelet szerzett.

Az 1930-as években kezdte el a később sikeres sorozattá vált modern vadászrepülőgépek tervezését. A LaGG–3, La–5 és La–7 vadászrepülőgépek fontos szerepet játszottak a második világháború légi harcaiban. A háború után Lavocskin a sugárhajtású repüléssel kezdett el foglalkozni. Az általa tervezett prototípusok a Szovjetunió első sugárhajtású harci repülőgépei közé tartoztak. Többségük azonban csak prototípus maradt, egyedül a La–15-ből készült kisebb sorozat. Az 1950-es évektől rakéták és robotrepülőgépek fejlesztésével foglalkozott az általa vezetett OKB–301 tervezőiroda, később pedig kozmikus berendezések (pl. űrszondák) tervezésével kezdtek el foglalkozni.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ichak Mudroh: Еврейская энциклопедия (orosz nyelven) (htm). [2023. február 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. február 21.)
  2. Ma: Bauman Állami Állami Műszaki Egyetem

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]