Szelídgesztenye (faanyag)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szelídgesztenye
Fizikai tulajdonságok
Rönkhossz10…20 m
Rönkátmérő0,6…1,6 m
Sűrűség0,59 g/cm³
Zsugorodás
Sugárirányban4,3 %
Húrirányban6,4 %
Keménység
Rostra merőleges18,0 MPa
Rosttal párhuzamos38,0 MPa
Merevség15 500 MPa
Szilárdság
Nyomó50 MPa
Hajlító77 MPa
Nyíró8,8 MPa

A szelídgesztenye közepesen kemény lombos faanyag, a szelídgesztenyefa (Castanea sativa) anyaga.

Az élő fa[szerkesztés]

A szelídgesztenye mediterrán flóraelem. Hegy- és dombvidéki fafaj. Az éghajlati szélsőségeket rosszul viseli, enyhe klímát, meleget, közepes páratartalmat kíván. Fagyálló. Mély, agyagos, agyagos-homok vagy gyengén kötött talajon fejlődik jól. A félárnyékot tűri, de fényigényes. 70…80 éves koráig gyorsan nő. Hosszú életű fa.

Magassága 15…35 m körüli. Kérge fiatalon sokáig sima, sötét olajzöld, később fehér foltos, idősebb korban repedezett, a repedések között lapos kéregcserepek vannak. A repedések és a kéreg keresztmetszete fahéj színű. A kéreg háncsrésze sűrűn rétegezett. Kéregvastagsága 1…5 cm.

A faanyag[szerkesztés]

A szíjács piszkos-sárgásfehér, a geszt sárgásbarna, szemre a tölgyhöz nagyon hasonló. Edényeinek elrendezése, gyűrűs likacsai szintén a tölgyekre emlékeztetnek. Megkülönböztető jegye, hogy a bélsugarai viszont olyan kicsik, hogy alig láthatók. Nagy a csersav- és gyantatartalma.

Felhasználása[szerkesztés]

Szárítás
Még kíméletes szárítás esetén is repedésre, vetemedésre hajlamos.
Megmunkálás
Minden eljárással könnyen megmunkálható. Jól hasítható.
Rögzítés
Könnyen szegezhető, csavarozható. Minden ragasztási technológiával jól ragasztható.
Felületkezelés
Jól pácolható, jól lakkozható. Gesztje fémmel érintkezve foltosodik. Vasvegyületek vizes oldatával csaknem feketére színezhető.
Tartósság
Gesztje magas csersavtartalma miatt tartós, szíjácsa nem. A geszt élettartama szabadban kb. 80 év, nedvességben kb. 500 év, állandóan szárazon kb. 1300 év.

A magasépítésben, vízépítésben, hajóépítésben, bútorgyártásban, illetve talpfának, vezetékoszlopnak, hordónak használják. Cellulózt és cserzőanyagot is állítanak elő belőle. Faragásra, esztergályozásra alkalmas.

Források[szerkesztés]