Szűz Mária pálos kolostor (Novi Vinodolski)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szűz Mária pálos kolostor
Pavlinski samostan sv. Marije
TelepülésNovi Vinodolski
CímNovi Vinodolski
Építési adatok
Építés éve1462.
Építési stílusgótika
Felhasznált anyagokkő, tégla
Hasznosítása
Felhasználási területmegszűnt építmény
Tulajdonospálos rend
Elhelyezkedése
Szűz Mária pálos kolostor (Horvátország)
Szűz Mária pálos kolostor
Szűz Mária pálos kolostor
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 45° 07′ 30″, k. h. 14° 47′ 20″Koordináták: é. sz. 45° 07′ 30″, k. h. 14° 47′ 20″
Térkép
SablonWikidataSegítség

A novi vinodolski Szűz Mária pálos kolostor (horvátul: Pavlinski samostan sv. Marije) egykori kolostor Horvátországban, a Tengermellék-Hegyvidék megyében fekvő Novi Vinodolski városában.

Fekvése[szerkesztés]

A kolostor és temploma Novi Vinodolski központjában, az Osap nevű helyen állt.

Története[szerkesztés]

A kolostort 1453-ban vagy 1462-ben (a történészek véleménye eltér) alapította Frangepán Márton gróf a Novi Vinodolski területén fekvő Osap nevű helyen. Úgy tűnik, hogy ekkor már állt itt egy régebbi templom, amelyet a pálosok miután megkaptak helyreállították és átépítették. Frangepán Márton 1462. május 14-én kelt adománylevele a templom újjáépítésről beszél, amely mellé a pálosok kolostort építettek. A 15. század végéről és a 16. század elejéről csak kevés olyan forrás maradt fenn, amelyből a kolostor körüli életet és eseményeket rekonstruálni lehetne. A történelmi események mindenesetre nem kedveztek az itteni zavartalan életnek, mivel a törökök és a velenceiek is többször megrongálták a várost ért támadásaik során 1527-ben, 1598-ban és 1613-ban. A kolostor előbb súlyos károkat szenvedett, majd el is pusztult 1615. augusztus 29-én is a velenceiek Novi elleni támadása során, amikor a szerzetesek is elhagyták. 1646-ban Frangepán Miklós, 1656-ban Frangepán György adományozott nagyobb összeget az újjáépítéshez. 1786-ban II. József rendelete a szerzetesrendek feloszlatásáról megszüntette az itteni szerzetesi életet is. A kolostor épületeit átvette az állam, amely 1822-ben eladta. A kolostor egy részét azonnal lebontották, másik része pedig a 19. század második felében jutott erre a sorsra. A kolostor temploma egészen 1916-ig állt, amikor földrengés vagy jobban mondva az emberi gondatlanság rombolta le.

Leírása[szerkesztés]

Az épületegyüttes fennmaradt dokumentációja szerint a kolostor egy emeletes volt. A földszinten volt a boltozatos ebédlő az előtérrel, a konyha, valamint a kiszolgáló személyzet szobája. Itt volt a kerengő a körülötte futó folyosóval. Az emeleten 12 szoba volt. A kolostor közelében állt az istálló, amelyben 4 ökör, hízókocák, lovak és szénatároló voltak. A kerengő által közrefogott udvar közepén állt a ciszterna, míg a gazdasági udvar közepén kenyérsütő kemence állt. A kolostor temploma boltozott volt. Három oltár és egy oldalkápolna volt benne. A kórus a nyugati homlokzat belső oldalán volt, efölött állt a harangdúc. A templom északi oldalának végében volt a sekrestye, melyen keresztül állt összeköttetésben a kolostorral. Hajó és szentély egyforma szélességűek voltak. A belső teret négyes féloszlop osztotta öt mezőre, amelyek közül csak az utolsó, a szentély volt valamivel hosszabb. Az oszlopok faragott, négyszögletes oszlopfőkben végződtek. Az oszlopfőket művészettörténetileg feldolgozták, ma a városi múzeumban találhatók.

Források[szerkesztés]

Zorislav Horvat:Srednjovjekovna pavlinska arhitektura na području Senjske i Modruško-Krbavske biskupije (horvátul)