Szórócukor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szórócukor
Svéd fahéjas csiga szórócukorral hintve
Svéd fahéjas csiga szórócukorral hintve
Nemzet, országEurópa
A Wikimédia Commons tartalmaz Szórócukor témájú médiaállományokat.
Olasz édeskenyér extrudált szórócukorral a tetején

A szórócukor (esetenként díszítő cukor) a finomított fehér cukor egyik fajtája. A kristálycukorhoz képest nagyszemű, kemény, kevésbé átlátszó, és csak magasabb hőmérsékleten olvad, tehát sütésálló. Rendszerint a cukortömbök összetörésével készül – ekkor a megfelelő nagyságú darabokat átszitálással emelik ki a darából –, de extrudálással is gyártható.

A skandináv konyhában elterjedten használják, és „gyöngycukor” (finnül: helmisokeri, svédül: pärlsocker, a többi nyelvben: perlesukker) néven illetik. Számos északi sütemény és édesség díszítő eleme, többek között a svéd bulle és chokladboll, a finn pulla, továbbá a fahéjas csiga, muffinok[1] és egyes torták[2] receptjében is helye van.

Németországban Hagelzuckerként ismerik, és hagyományosan karácsonyi édességeken és a fahéjas csigán használják. A belga konyhában a Liège-gofri, míg Frízföldön a sûkerbôle (cukorkenyér)[3] hozzávalójaként ismert.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A bananmuffins (banánmuffin) receptje. [2012. augusztus 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 3.)
  2. A svéd pepparkakor (borstorta) receptje
  3. A fríz cukorkenyér receptje. [2011. július 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 3.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Nib sugar című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.