Széchenyi Lajos (politikus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Széchenyi Lajos
Született1902. október 28.
Csokonya
Elhunyt1963. június 21. (60 évesen)
Buenos Aires
Állampolgársága
Foglalkozása
  • földbirtokos
  • politikus
Tisztségemagyarországi parlamenti képviselő (1939–1945)
SablonWikidataSegítség

Széchenyi Lajos (Erdőcsokonya, Vas vármegye, 1902. október 28.Buenos Aires, Argentína, 1963. június 21.) magyar földbirtokos, szélsőjobboldali politikus, országgyűlési képviselő.

Élete[szerkesztés]

1902. október 28-án született a Vas vármegyei Erdőcsokonyán, római katolikus vallásban, mint a neves Széchenyi család leszármazottja, Széchenyi Géza (1860–1930) és Hoyos Terézia (1882–1953) fiaként. Középiskolai tanulmányai után gazdasági akadémiát végzett, majd családi birtokain kezdett gazdálkodni.

Szimpátiája korán a hungarizmus felé fordult, a nemzeti szocialista mozgalomnak lelkes eszmei és egyben anyagi támogatója is volt, jövedelmének tekintélyes részét fordította pártpolitikai célokra. 1938 decemberében a Hungarista Mozgalom Szálasi Ferenc szabadlábra helyezése érdekében nagy tüntetést szervezett Budapesten, s e megmozdulásnak ő volt a főszervezője. E szerepvállalása miatt egy időre rendőri felügyelet alá helyezték és internálták.

Az 1939. évi általános választásokon országgyűlési képviselővé választották a Nyilaskeresztes Párt jelöltjeként a budapesti déli választókerületben, illetve a közös soproni és Sopron vármegyei lastromos választókerületben is, de ez utóbbi mandátumát tartotta meg.

A második világháború után a tengerentúlra menekült, ott is élt haláláig.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]