Skarnsund

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Skarnsund
A Skarnsund-szoros déli bejárata, a Skarnsundet-híddal
A Skarnsund-szoros déli bejárata, a Skarnsundet-híddal
Országok Norvégia
Elhelyezkedése
Skarnsund (Norvégia)
Skarnsund
Skarnsund
Pozíció Norvégia térképén
é. sz. 63° 51′ 30″, k. h. 11° 03′ 42″Koordináták: é. sz. 63° 51′ 30″, k. h. 11° 03′ 42″
A Skarnsund Venneshamn felé tekintve

A Skarnsund, vagy másik nevén Skarnsundet tengerszoros a Trondheim-fjord nyugati részén helyezkedik el Nord-Trøndelag megyében, Norvégiában. Felette ível át a Skarnsundet-híd. A Skarnsund-szoros a Trondheim-fjordot és a belőle kiágazó Beitstad-fjordot választja el. A fél kilométer széles tengerszoros Inderøy település mellett található. A szoros északkeleti részén Vangshylla falu helyezkedik el, míg délnyugatról Venneshamn és Kjerringvik települések határolják. A szorosban gyakran kialakul a maelstorm nevű veszélyes tengeri örvény.[1]

A Skarnsund-szoroson keresztül a Skarnsund-hídon megépülte előtt a Vangshylla–Kjerringvik kompjárat segítségével lehetett átkelni, melyet az Innherredsferja vállalat működtetett 1991. december 19-éig, amikor is a skarnesund-hidat megnyitották a forgalom előtt. A híd a norvég 755-ös út részét képezi. A Skarnsund-szoros egyaránt híres a sporthorgászati, illetve a búvárkodási lehetőségeiről.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Skarnsund című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Store norske leksikon: Skarnsundet (norvég nyelven). (Hozzáférés: 2012. november 8.)