Scrap Mechanic

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Scrap Mechanic
FejlesztőAxolot Games
KiadóAxolot Games, Axolot Games AB
ForgalmazóSteam
MotorOgre3d
PlatformokMicrosoft Windows
Kiadási dátum2016. január 20.
Magyar nyelvű kiadásNincs.
Műfaj
  • túlélőjáték
  • szimulációs videójáték
Játékmódok
Adathordozódigitális terjesztés
A Scrap Mechanic weboldala
SablonWikidataSegítség

A Scrap Mechanic az Axolot Games által 2016. január 20-án kiadott sandbox mechanikus videójáték. A játékban a játékos felfedezheti a mechanikus szerkezetek működésének elveit, valamint kihasználhatja a sandbox világ végtelen lehetőségeit. Forgalmazza a Steam.

Játékmódok[szerkesztés]

Túlélő[szerkesztés]

A játékosok egy lezuhant űrhajó helyén kezdik a játékot, nagyon kevés eszközzel, tárggyal. Ételeket kell keresniük a túlélés érdekében. Az űrhajóban van egy úgynevezett Craftbot, korlátozott funkcionalitással, elsősorban arra összpontosítva, hogy a játékosok egy egyszerű autót építhessenek a világ felfedezéséhez.

A játék második fő helyszíne a szerelő állomás, ahol a legbonyolultabb barkácsolások a többi barkács állomással elvégezhető: a nagy Craftbot; a Dressbot ruhák készítéséhez; a Refinebot nyersanyagok finomítására; és a Cookbot, a nyers ételek receptekké történő kombinálásához. A legolcsóbb bot (vagy gép) a gyűjtő, amelyet alapanyag rúd gyűjtésére és finomítókhoz továbbítására használható. Más helyszínek között vannak olyan romos építmények, mint a siló negyed vagy a romváros, tele ellenséges robotokkal, ládákkal; a kereskedőnél eszközöket, és magokat lehet megvásárolni, valamint raktárak, nagy épületek, amelyek emeletein ládák találhatók, amelyek tapebotokkal vannak tele.

A világ különféle robotokkal van tele, amelyek megtámadják a játékosokat. Ezek a következők: Totebotok, akinek a fejével zenét lehet készíteni, és elrettentheti a többi totebotot; Haybotok, akik szurokkal és fémhulladékkal rendelkeznek (amelyeket tört fémmé lehet finomítani); Tapebotok, akik őrzik a raktárakat, és lövöldözik a betolakodókat (némelyik robbanásveszélyes); a nagy Farmbot, aki rovarirtó fegyvert és egy nagy kaszát lenget. Náluk vannak a kulcsok a raktárakhoz is.

A játékosok találhatnak gazdákat is, akikkel különleges tárgyakkal, például fegyverekkel, ruhadobozokkal, magvakkal és munícióval vagy akár járműrészekkel is kereskedhetnek. A gazda elfogadja pénznemként a gyümölcs- és zöldségládákat, valamint a ketrecben tartott gazdákat, amelyek megtalálhatók az égett és őszi erdők kempingjeiben.

A túlélési mód számos exkluzív alkatrészt tartalmaz, például vákuumszivattyúkat, ládákat, jelzőfényeket és ragyogótáblákat.

Kreatív[szerkesztés]

Kreatív módban a játékosok teljes hozzáférést kapnak a játék összes elemének korlátlan készletéhez, lehetővé téve különféle épületek, járművek és gépek létrehozását, amelyek működéséhez nem szükséges energia vagy üzemanyag. Nincsenek ellenségek és állatok, és a játékosok sem sérülhetnek meg, nem halhatnak meg. A kreatív módban nincsenek kézműves állomások, ami azt jelenti, hogy egyes elemeket nem lehet elkészíteni. Az alkotások menthetők és megoszthatók a Steam műhelyen keresztül.

Kihívás[szerkesztés]

Ebben a módban a játékosoknak 40, egyre nehezedő szintet kell megpróbálniuk teljesíteni egy jármű építésével vagy javításával egy ládában elhelyezett kapott anyagok felhasználásával. Kihívásépítő is rendelkezésre áll. A szintekre a Steam műhelyben lehet feliratkozni.

Történet[szerkesztés]

Épp egy bolygó felé tartasz, és hamarosan leszállsz az űrhajóddal, amelyben tartózkodsz. Röviddel a leszállás előtt az űrhajódat a mezőgazdasági robotok lelőtték és lezuhant, és égő fákkal körülvett lyukat hoznak létre. Szerencsés túlélője vagy a csapatodnak, és rohansz mindent kijavítani. Később megtudod, hogy a bolygón lévő robotok abbahagyták azt, amit kellene nekik csinálni, és gonoszok lettek. Ezután megpróbálsz túlélni és megvédeni magad.

Interaktív mechanikus elemek[szerkesztés]

A legtöbb interaktív elem 1-től 5-ös szintezésű. Fejleszteni component kit-ekkel lehet. Túlélő módtól elérhető, addig csak 1 szintű fejlettségük van.

  • Controller (forgatási vezérlő): Ezen építőelem segítségével a csapágyaknak a forgási sebességét, irányát és mértékét is meg lehet határozni, illetve dugattyúk (piston) hosszát is lehet szabályozni.
  • Logic Gate (Logikai kapu): A kapu segítségével feltételeket adhatunk meg. Ha mondjuk több bemenet (kapcsoló) van, a Logikai Kapu segítségével meg tudjuk határozni, hogy milyen esetben adjon jelet. Ha egy feltétel teljesül, a Logikau Kapu felvillan, ezáltal jelet adva a kimenet(ek)nek. 6 módja van: AND (ÉS), OR (VAGY), XOR (KIZÁRÓ VAGY), és ezeknek az inverze. Az üzemeltetéséről a jelölt lapban olvashatunk.
  • Bearing (csapágy): A csapágyak akár motor, akár vezetőülés (Driver Seat), akár Rotation Controller által vezérelhető csapágyak. Felhasználás például: kerekek forgatása.
  • Gas Engine vagy Electric Engine (gáz- vagy elektromos motor): A motorok használatával csapágyakat hajthatunk meg. Gázmotor: Fixált sebességű erős motor. Villanymotor: Fixált sebességű finom motor.
  • Driver Seat (vezetőülés): Az ülés segítségével gyorsan kezelhetsz gombokat, motort vagy sugárhajtóművet irányíthatsz vagy kerékorientációs csapágyakat vezérelhetsz.
  • Timer (időzítő): Az időzítő segítségével késleltetést tudunk létrehozni. Ha egy Logikai Kapu-feltétel teljesül és jelet ad az időzítőnek, ami a beállított időintervallum után továbbadja a jelet egy másik elemnek.
  • Piston (dugattyú): A dugattyú csak blokkokat tud fizikailag mozgatni. Ha más elemet szeretnél mozgatni, akkor nem mozdul, csak akkor, ha előtte egy blokkot is rátettél.
  • Switch és Button (kapcsoló és gomb): Ezek segítségével jelet lehet adni egy blokknak.
  • Sensor (érzékelő): Az érzékelő segítségével blokkokat, játékost vagy természetes struktúrákat lehet észlelni. Létezik egy beállítás, miszerint képes a szenzor csak egy színt érzékelni.
  • Sport suspension és Off-road suspension (sport- és nyílt terepre való felfüggesztés): A felfüggesztés segítségével tompíthatsz zuhanásokat.
  • Thruster (sugárhajtómű): Ezt az elemet rakétaként is szokták emlegetni a gyorsítási mechanikája és képességei miatt.
  • Radio (rádió): A rádiók, meglepő módon bárhol vannak, ugyanazt az adást játsszák, egyszerre. Illetve, ha kellő ideig várunk, akkor meghallhatjuk a farmbotokat megszólalni, miszerint ők irányítják a rádiót, és a kedvenc zenéiet fogják játszani, újra és újra.
  • Horn (duda): Bemenetre kötve képes dudálni. Lehet állítani a hangmagasságát.
  • Totebot Heads (hangdobozfejek): Képesek kiadni egy megadott hangot attól függően, hogy milyen fej szólal meg, és milyen módban (Retro / Dance) van. 4 fej van: Sípolás (zöld), Mély (kék), Dob (sárga), Synth (piros)
  • Mountable Spudgun (felcsatolható krumpliágyú): Ez úgy funkcionál, mint egy rendes, kézi krumpliágyú, csak ezt hozzá lehet kötni gépezetekhez és egy ciklus jellel (Logic Gate:AND-AND-NAND) akár folyamatosan is tud lőni.
  • Lights (lámpák): Ezek fényt bocsátanak ki, hogy akár egy koromsötét helyen is tökéletesen láss.

Eszközök[szerkesztés]

Az eszközök segítik az építkezést, a szörnyek legyőzését és az alapanyagok megszerzését.

  • Lift: A lift segítségével el tudsz menteni, vagy éppen le tudsz hívni építményeket. De nem véletlenül lift a neve. A fel és le (alapbeállítás) gombokkal a lift hidraulikáját lehet irányítani, hogy megemeljen bármit. Az emelő csak egy határig tud emelni.
  • Paint tool (festékszóró): A festékszóró segítségével a legtöbb elemet át lehet festeni. A Q gomb (alapbeállítás) lenyomásával válthatsz a színek között.
  • Spudgun (kézi krumpliágyú): A krumpliágyú segítségével lehet krumplit lőni, amivel kapcsolókat állíthatsz át, gombokat nyomhatsz meg vagy Bombákat robbanthatsz.
    • Spudling gun (kézi sorozatlövő burgonyaágyú): Sorozatlövésre képes, de kisebb pontossággal.
    • Spud shotgun (burgonya sörétes puska): 2 db félbevágott krumplit lő ki.
  • Sledge Hammer (kalapács): A kalapács segítségével nem merev elemeket üthetsz, amik ezáltal elmozdulhatnak, vagy bombákat robbanthatsz fel. Túlélő módban a kalapács az egyik legfontosabb eszközöd. Továbbá széttörheted, illetve szakíthatod az üveget, és a kartont.
  • Connect tool (összekötő): Az összekötő segítségével a mechanikus elemek közt kapcsolatot hozhatsz létre, hogy a géped működjön.
  • Weld tool(hegesztő): A hegesztő segítségével elemeket lehet egymáshoz csatolni, ezzel stabilizálva a tengelyekhez tartozó elemek indokolatlan, hibás elmozdulását.
  • Handbook(kézikönyv): Előhívás: 'I' (Hátizsák), 'H' (Segítség). A kézikönyv tartalmaz több leírást szerkezetek építéséhez. Kezdőknek ajánlott.

Források[szerkesztés]

További információ (angol nyelven)[szerkesztés]