Schauder-bázis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A funkcionálanalízisben egy Banach-tér Schauder-bázisa egy sorozat, ha minden vektor előáll konvergens sorként. Megkülönböztetendő a Hamel-bázistól, aminek véges lineáris kombinációkkal kell előállítania a tér vektorait.

A Schauder-bázis a lengyel Juliusz Schauderről (1899–1943) kapta a nevét, aki 1927-ben írta le.

Definíció[szerkesztés]

Legyen Banach-tér a vagy fölött! Egy sorozat Schauder-bázis -ben, ha minden előáll konvergens sorként.

Példák[szerkesztés]

A sorozattérben a p-normájú halmaznak Schauder-bázisa a egységvektorok.

Végezzük el a helyettesítésre minden -re, és definiáljuk minden , -re -t úgy, mint:

Konstans tényező erejéig minden egy -re korlátozott Haar-wavelet függvény. A Haar Alfrédról Haar-rendszernek nevezett sorozat az Lp([0,1]) térben a halmaz Schauder-bázisa.

A egy Schauder-bázisának konstruálásához legyen egy ismétlések nélküli, sűrű sorozat -ben, és legyen ! Ehhez vesszük például az egységintervallum racionális pontjainak bijektív felsorolását, például felezéses módszerrel:

Legyen minden -re definiálva úgy, hogy = konstans 1, és minden további -re legyen , minden -re, és legyen affin-lineáris -en! Ekkor az sorozat Schauder-bázisa C([0,1])-nek.[1] Ez a konstrukció Juliusz Schaudertől származik, és ezt a bázist nevezik a Schauder-bázisnak.

Tulajdonságok[szerkesztés]

Általános tulajdonságok[szerkesztés]

Ha egy Banach-térben van Schauder-bázis, akkor szeparábilis, mivel a véges lineáris kombinációk a , illetve -ból származó együtthatókkal sűrű, megszámlálható halmazt alkotnak.

A megfordítás nem teljesül: ha egy Banach-tér szeparábilis, az nem garantál Schauder-bázist.[2]

A Schauder-bázisos Banach-terek approximációs tulajdonságúak.

Végtelen dimenziós vektorterekben egy Schauder-bázis sosem Hamel-bázis, mivel végtelen dimenziós terekben egy Hamel-bázis mindig megszámlálhatatlan. Lásd: Baire-tétel.

Együttható-funkcionálok[szerkesztés]

Egy elem ábrázolása egy Schauder-bázisban definíció szerint egyértelmű. A hozzárendeléseket együttható-funkcionáloknak nevezik; folytonosak és lineárisak, így elemei duális terének.

További tulajdonságok[szerkesztés]

Ha az Banach-tér Schauder-bázisa, akkor van egy konstans úgy, hogy ha , akkor bárhogy választjuk az skalárokat, teljesül a egyenlőtlenség. A megfelelő számok infimumát báziskonstansnak nevezik. A bázis monoton, ha báziskonstans egyenlő eggyel.

Egy bázis korlátosan teljes, ha skalárok minden sorozatára, ahol létezik , amire .

Legyen továbbá a által generált zárt altér, és minden elemre legyen a korlátos funkcionál normája. A bázis zsugorodó, ha eleme minden -re.

Végezetül feltétlen bázisról beszélünk, ha minden sor bázis szerinti kifejtése feltétlen konvergens. Az -terek standard bázisai feltétlen konvergensek. A térnek nincs feltétlen bázisa. A Pelczynski-féle u-tulajdonsággal megmutatható, hogy nem is altere olyan Banach-térnek, melynek feltétlen bázisa van. Továbbá belátható, hogy a Haar-rendszer -ben minden esetén feltétlen bázis. Ha viszont , akkor nem feltétlen bázis. A térnek nincs feltétlen bázisa.

Robert C. James tételei[szerkesztés]

Tétel: Legyen Schauder-bázisos Banach-tér; ekkor reflexív, ha a bázis teljes és zsugorodó.

Feltétlen Schauder-bázis esetén a tér jellemezhető bizonyos alterek tartalmazásával. Legyen Banach-tér, feltétlen Schauder-bázissal; ekkor:

  • nem tartalmaz a c0-lal izomorf alteret; ekkor a tér korlátosan teljes.
  • nem tartalmaz az -gyel izomorf alteret; ekkor a bázis zsugorodó.

A tétel következménye: Legyen Banach-tér, feltétlen Schauder-bázissal; ekkor pontosan akkor reflexív. ha nem tartalmaz -hoz vagy -gyel izomorf alteret.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. F. Albiac, N.J. Kalton: Topics in Banach Space Theory: Springer-Verlag (2006), ISBN 978-0-387-28142-1, Seite 9f
  2. Per Enflo: A counterexample to the approximation problem in Banach spaces. Acta Mathematica, Band 130, Nr. 1, Juli 1973, S. 309–317

Források[szerkesztés]

  • Bernard Beauzamy: Introduction to Banach Spaces and their Geometry, Elesevier Science Publishers (1985) ISBN 0-444-87878-5
  • Zdzisław Denkowski, Stanisław Migórski, Nikolas S. Papageorgiou: An introduction to nonlinear analysis. Kluwer, Boston 2003, ISBN 0-306-47392-5
  • Joseph Diestel: Sequences and Series in Banach Spaces. 1984, ISBN 0-387-90859-5.
  • Yuli Eidelman, Vitali Milman, Antonis Tsolomitis: Functional analysis. An introduction. American Mathematical Society, Providence 2004, ISBN 0-8218-3646-3
  • Ivan Singer: Bases in Banach spaces I (1970) und Bases in Banach spaces II (1981), Springer Verlag

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Schauderbasis című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.