Samara Joy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Samara Joy
SzületettSamara Joy McLendon
1998. november 11. (25 éves)[1]
Bronx[2]
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozásadzsesszénekes
Iskolái
  • Fordham High School for the Arts
  • State University of New York at Purchase
Kitüntetései
Zenei pályafutása
Műfajokdzsessz
KiadókWhirlwind Recordings
Kapcsolódó együttes(ek)Pasquale Grass Trio
Hangszerének
Hangminta
Lover Man

A Wikimédia Commons tartalmaz Samara Joy témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Samara Joy McLendon (Bronx, 1998. november 11. –) háromszoros Grammy-díjas amerikai dzsesszénekesnő.[4]

Pályafutása[szerkesztés]

Samara Joy hangja és debütálása maga az amerikai álom.
Karosi Júlia[5]

Samara Joy New Yorkban nőtt fel. Nagyszülei a The Savettes együttessel dolgoztak. Apja turnézott például a gospel-énekes gospel-énekes Andraé Crouch-szal is-szal is. Otthonát nemcsak az apja zenéje töltötte meg, hanem számos gospel- és R&B művész hatása, köztük Stevie Wonder, Lalah Hathaway, George Duke, Musiq Soulchild, Kim Burrell, a Commissioned[6] és még sok más előadó zenéje.

Folyamatosan jelen volt családjában a zene. Samara Joy a középiskolai musical-előadásokon fedezte fel énekhangja lehetőségeit. A gimnáziumban csatlakozott a gyülekezeti kórushoz. Közel két éven át heti három istentiszteleten énekelt.

A dzsesszel is a középiskolában találkozott. A Fordham High School for the Arts-ba járt járt, és rendszeresen fellépett dzsessz-zenekarokkal. Megkapta a JALC Essentially Ellington verseny legjobb énekese díját.

Felső fokon a State University of New York at Purchase iskolába járt. Itt megismerte Pasquale Grassot (gitár) és Kenny Washingtont (dob). (Mindketten szerepelnek debütáló lemezén).

Életében a döntő fordulat az volt, amikor meghallgatta Sarah Vaughan Lover Man című számát. Ettől kezdve intenzíven folytatta dzsessz-tanulmányait. Elindult a Sarah Vaughan Nemzetközi énekversenyek és meg is nyerte azt.

Nem tudok úgy énekelni, ahogy más, csak úgy, ahogy én.
https://londonjazznews.com/2021/07/13/samara-joy-debut-album-whirlwind-recordings/

Albumok[szerkesztés]

  • 2021: Samara Joy (Debut Album) Whirlwind Recordings WR4776 [CD] és WR4776LP [LP], Columbia RPOZ-10068 [japán CD-kiadás]
  • 2022: Linger Awhile
  • 2023: Linger Awhile Longer
  • 2023: Joyful Holiday

Díjak[szerkesztés]

Érdekesség[szerkesztés]

2020 májusában – a koronavírus járvány miatti kötelező távolságtartás miatt – létrehozott egy online oktatási weboldalt: (https://www.jazzvoice.com/), amely összekapcsolja az énekeseket, mai és régi diákokat a virtuális térben.

Az énekesek közül néhány: Karrin Allyson, Tierney Sutton, Cyrille Aimée, Kate McGarry, Johnny O’Neal, Jane Monheit, John Proulx, Nicole Henry, J.D. Walter, Jay Clayton, Dena DeRose, Catherine Russell...

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Discogs (angol nyelven)
  2. Samara Joy - Jazz at Lincoln Center. (Hozzáférés: 2021. augusztus 29.)
  3. a b https://www.grammy.com/artists/samara-joy/51872, 2023. február 6.
  4. A 2021-ben mindössze 21 éves énekesnő már fellépett New Yorkban, a Dizzy's Clubban, „Coca Colában”, a Lincoln Centerben, a The Blue Note-ban, a Mezzrow-ban, dolgozott Christian McBride-dzsel, Pasquale Grassoval, Kirk Lightsey-vel, Cyrus Chestnuttal, Dr. Barry Harrisszel,...
  5. JazzMa.hu
  6. gospel group

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]