Ugrás a tartalomhoz

Sabotin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sabotin
Magasság609 m
Ország
HegységGorizia Hills
Elhelyezkedése
Sabotin (Olaszország)
Sabotin
Sabotin
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 45° 59′ 18″, k. h. 13° 38′ 05″Koordináták: é. sz. 45° 59′ 18″, k. h. 13° 38′ 05″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Sabotin témájú médiaállományokat.

A Sabotin (olaszul Monte Sabotino) 609 méter magas hegygerinc az olaszországi Gorizia és a szlovéniai Nova Gorica és Solkan felett. Lábánál van az Isonzó folyón átívelő Solkan-híd.

Neve[szerkesztés]

A hegyet 1370 körül említi először fennmaradt írásos forrás, Saluatin alakban. A név eredete bizonytalan. A legrégebbi átírások szerint a *Salbotin szóból eredhetett, amelynek alapja az "egészséges" jelentésű Salvus. Ha a régi átírások tévesek, a név lehetett eredetileg is Sabotin, ami származhatott az olasz Sàb(b)ato szóból is, olyan gyermek neveként, aki szombaton született. A harmadik lehetőség, hogy származhatott akár Szent Bálint (olaszul San Valentino) nevéből, több valószerűtlen fonológiai változással. (A hegyen van egy Bálintnak szentelt templom.)[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Snoj, Marko. 2009. Etimološki slovar slovenskih zemljepisnih imen. Ljubljana: Modrijan and Založba ZRC, p. 365.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Sabotin című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozás[szerkesztés]