Sablonvita:Times

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Garamond 4 évvel ezelőtt a(z) Libertine témában

Háttérinformációk[szerkesztés]

A továbbiakban részletezett meggondolások túlfeszítenék a sablon dokumentációját (valamint egyes szempontokból időponthoz kötöttek, például a fontok elterjedtségi statisztikái). Ezért vitalapra kihelyeztem őket.

Kiindulás[szerkesztés]

A sablont elsősorban fonetikai jelek megjelenítésére szántam. Alkalmazható azonban bármilyen környezetben, ahol szép, talpas betűvel szeretnénk megjeleníteni ékezetes és ékezet nélküli, latin, görög, orosz, héber stb. betűket használó írásokat.

A probléma eredetileg úgy vetődött fel, hogy nyelvészeti célra léteznek ugyan mind szakmai, mind megjelenésbeli szempontból jól tervezett betűkészletek, de ezek nem részei a Wikipédia használói által egyszerűen használható rendszereknek.

A Wikipédia előnyben részesíti a képernyőn jól olvasható betűket, ezekben azonban nem jól felismerhetők azok a finom részletek, amelyek a fonetikai jelek esetében fontosak.

Fonetikai célú betűkkel és jelekkel bőségesen ellátott fontok: Charis SIL (talpas), Doulos SIL (ez is talpas betű, tervezési cél volt, hogy hasonlítson a Times betűre), DejaVu Sans (ez viszont sans serif készlet).

A képernyőn legkellemesebb, talp nélküli fontok, mint a Helvetica, Arial, Calibri, Tahoma, DejaVu Sans nem elég jók bonyolultabb alakú betűk, vagy a ritkább ékezetekkel ellátott betűk, továbbá néhány betűpár esetén (például):

Betűpár Alapértelmezett megjelenítés
(sans serif font)
Megjelenítés sablonnal
(Times, serif font)
nagy I – kis l I – l I – l
zérus (0) – nagy O 0 – O 0 – O
szokásos g – írott stílusú ɡ g – ɡ g – ɡ
(stb.)

Jelenleg azon a számítógépen, amelyiken ez a szöveg készül, alapértelmezetten Consolas font jeleníti meg az írógépet szimuláló (<tt> tag segítségével írt) szöveget. (Ilyen betűk láthatók a táblázat első oszlopában.) Ezek jól olvasható és jól differenciálható betűk, de folyó szövegben a használatuk idegen a tipográfiai stílustól. A Wikipédián félrevezető is, mert ezeket a betűket forráskód, nyers szöveg jelzésére foglalták le. A talp nélküli betűk (a második oszlopban) a Wikipédia alapstílusában maradtak, ezek viszont nem jól differenciálhatók.

Ezért azt a megoldást választottam, hogy olyan fontot keressek, ami elég elterjedt az operációs rendszerek, böngészők, eszközök tekintetében és sok betűt elkészítettek hozzá (különösen figyelve a fonetikai célra használtakra).

A Times betűk megfelelnek ennek a követelménynek. A Windows rendszereken a Times New Roman, az Apple operációs rendszereken a Times Roman telepített alapfont, a böngésző programoknak pedig általánosan használt fontja. További betűfontokat felsorolni a sablon stílusmegadásában nem látom sok értelmét, az alapértelmezett talpas betű (bármi is legyen az) feltehetőleg nem eredményez rosszabb megjelenést, mint bármi más, biztonság kedvéért megnevezett, de máskülönben nem különösebben célszerű font.

A fontok küllemét például itt (példa: DejaVu Sans) lehetett ellenőrizni, Unicode támogatottságát pedig ezen a helyen: (példaként a Liberation Serif készlet).

Linux alatti fontok[szerkesztés]

Találtam felméréseket a magyar nyelvű felhasználók által Linux alatt használt fontokról, ha nem is frisseket (2007-es statisztikák). Ezeket összevetettem azzal, hogy mennyire van meg ezeknek a Unicode-támogatása. Csak a talpas betűket ellenőriztem (és azt a néhányat, amelyben jól differenciálhatók a talp nélküli írások esetében kritikus betűk).

Sajnálatosan a Linuxnál legelterjedtebb betűk vagy talp nélküliek, vagy korlátozott Unicode-jelkészletűek, vagy egészen más jellegűek, mint a Times-betűk; ezt nem éreztem kívánatosnak.

Arról is lehetett azonban adatokat találni, hogy a felhasználók a Linux-telepítések mintegy háromnegyedén alkalmazásba vettek a Times-családba tartozó betűket. Ezért a sablon alapértelmezésben Windows-betűt használ a Linux rendszereken is.

Eltévedt Times-betűk[szerkesztés]

Több esetben a magyar Wikipédia valójában Times-betűkkel jelenít meg valamit, amire elvileg más volt az elképzelés.

A sablonban font-family: Arial Unicode MS; stílus van. Ez egy sans serif font lenne, de talpas betű jelenik meg, mert a megnevezett betűtípust mostanában (jó ideje) nem szerepeltetik a szokásos Microsoft típusok között. (Hasonló az eset a kínai írásjelek megjelenítésére szánt, de használatba nem nagyon került {{Zh-stpw}} sablonnal. Ebben is elvben "Arial Unicode MS" szerepel.) (Az Apple rendszeren viszont van ilyen a beépített fontok között!)

Általában az egyes betűk megjelenítése az {{IPA}} sablon segítségével történik, annak a fontja ténylegesen a DejaVu Sans.

Egyes betűknél külön fontmegadás szerepel, pl. <span class="IPA" style="font-family: Charis SIL, Doulos SIL, DejaVu Sans;">я</span> de mivel a felsoroltak közül az első telepített font többnyire a DejaVu Sans, ezért mindegy.

Az IPA osztály elképzelt betűtípusai az alábbiak:

.IPA {
    font-family: "Chrysanthi Unicode","Doulos SIL",Gentium,GentiumAlt,Code2000,"TITUS Cyberbit Basic","DejaVu Sans","Bitstream Cyberbit","Arial Unicode MS","Lucida Sans Unicode","Hiragino Kaku Gothic Pro","Matrix Unicode";

Ezek közül a legtöbb környezetben valószínűleg a DejaVu Sans jeleníti meg ténylegesen a betűket. (Mivel ez talpatlan betű, megjelenése ellenkezik az előzetesen összefoglalt szempontokkal.)

Tételesen megnevezve Times New Roman szerepel benne. Hasonló célra a jövőben jelen sablon is alkalmas lehet.

Ebben a sablonban szerepel egy <div> tag, melynek a stílusa: "font-size:1000%; font-family:'times new roman',times,georgia,serif; padding:0.5em 0.2em"

Az a szerkesztőtárs, aki ezt a sablont tervezte, a jelen leírásban részletezett meggondolással ellentétesen nyilván úgy gondolta, hogy érdemes a fontcsaládok felsorolásánál az „általános” times előírást is megadni, továbbá még két fontkiválasztást bejegyezni (melyek szintén talpas betűket aktivizálnának).

Garamond vita 2019. december 2., 13:31 (CET)Válasz

Libertine[szerkesztés]

Érdemes lehet megemlíteni a Libertine betűtípust is. A LibreOffice-ban alapból benne van, ingyenesen letölthető egyébként, és tipográfiai szempontból az egyik legszebb, legsokoldalúbban használható betűtípus (főleg a Graphite változata), elég széles Unicode-támogatással. - Gaja   2019. december 14., 16:16 (CET)Válasz

A javaslatot köszönöm. LibreOffice fontként magam is szívesen használom.
Wikipédia sablonfejlesztőként viszont jobban szeretnék olyan készletben gondolkodni, amit nem kell letölteni. Hanem várhatóan az alaptelepítés részeként képes megfelelően megjeleníteni a szócikkben előforduló betűket. (Olyan illúzióim ugyanis nincsenek, hogy mekkora telepítési erőfeszítés várható egy Wiki-használótól.)
Ha nyelvészeti, fonetikai célra letölthető fontot szeretne valaki, akkor az IPA vagy a SIL által támogatottak közül javasolnék egyet. Ezek között vannak nagyon profi készletek (de persze akkor már az sem mindegy, hogy ókori keleti nyelvek vagy modern finnugor nyelvek érdeklik-e az illetőt).
A sablon Linux alatti használatára nézve kollégákat szívesen látok tesztelésre vagy eszmecserére. Cvbncv szerkesztőnek máris voltak jó találatai. Ennek révén, úgy látom, a Nimbus Roman No9 L fontot csatolni fogom a készlethez. – Garamond vita 2019. december 14., 18:43 (CET)Válasz