Ugrás a tartalomhoz

Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2013-6-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Deportivo 2008-ban
A Deportivo 2008-ban

A Real Club Deportivo de La Coruña (magyarul „La Coruña-i Királyi Sportklub”, röviden Deportivo La Coruña vagy csak Deportivo) a spanyol labdarúgó-bajnokság egyik legismertebb klubja. Székhelye a Galicia tartományban található A Coruña városa.

Az egyesület 1906. március 2-án alakult meg Club Deportivo de la Sala Calvet néven. Először az 1941–42-es szezonban jutott fel az élvonalba, ahol az 1949–50-es évadban a második helyet harcolta ki. Az „aranykor” 1957-ig tartott, ekkor a klub kiesett a másodosztályba. Anyagi helyzete, amely sosem volt túl jó, egyre válságosabbra fordult, és a jobb képességű játékosokat nem sikerült megtartania. Ennek hatására a csapat először az élvonal és a másodosztály között ingázott, majd az 1970-es években egészen a negyedosztályig zuhant; adóssága eközben egyre nőtt. A válság kezelésének érdekében a klub vezetését lecserélték. Augusto César Lendoiro elnöksége alatt a Deportivo anyagi háttere megszilárdult, és a sikeres igazolásoknak köszönhetően hosszú idő után ismét feljutott az élvonalba.

A klub fénykora az 1992-től 2004-ig tartó időszakra esett. A Deportivo ekkor a spanyol bajnokság és az európai labdarúgás egyik meghatározó csapata volt. Bár azóta teljesítménye visszaesett, a 2010-es évekig az első osztály meghatározó tagja maradt. A 2010-11-es szezonban a Valenciától az utolsó fordulóban, hazai pályán elszenvedett 2-0-s vereséggel a 18. helyen végzett, és kiesett az élvonalból.