Ugrás a tartalomhoz

Sablon:Kezdőlap érdekességei/2023-43-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Osztrák propagandakép: az osztrák csendőrök elbánnak a Pinkafőn garázdálkodó „magyar banditákkal”
Osztrák propagandakép: az osztrák csendőrök elbánnak a Pinkafőn garázdálkodó „magyar banditákkal”
  • …a Nyugat-Magyarország elszakítása ellen harcoló Rongyos Gárdát az osztrák propaganda rablóbandának nevezte, ami viszont csak részben igaz, mert bár nem egy tagja valóban fosztogatta a helyieket saját zsebre, de a legtöbb rongyos kényszerből (a rossz utánpótlás miatt) volt kénytelen elvenni létfontosságú dolgokat, pl. élelmet és ruhát?
  • Horváth Zoltán, a Nehézipari Műszaki Egyetem professzorának kutatásai szerint A varázsfuvola opera Sarastrójának alakját Mozart Born Ignácról, a Selmeci Akadémia professzoráról mintázta?
  • …a muraközi lovat a lexikonok és szakkönyvek kihalt állatként tartották számon, holott valójában csak Magyarország területéről veszett ki, főleg a második világháború után, míg Ausztriában és Jugoszláviában egészséges és nagyszámú állományok élnek ma is?
  • …a második világháború során, 1944 késő őszén, a kivonulásra készülő németek el akarták szállítani, illetve fel akarták robbantani a miskolci Postapalota telefonközpontját, ám a postások titokban kimentették a berendezést, az aknákat pedig hatástalanították?