Ugrás a tartalomhoz

Renton (Skócia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Renton
Közigazgatási adatok
Ország Egyesült Királyság
Népességi adatok
Teljes népesség2340 fő (2016)
IdőzónaGMT (UTC+0)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 55° 57′ 43″, ny. h. 4° 34′ 26″Koordináták: é. sz. 55° 57′ 43″, ny. h. 4° 34′ 26″
A Wikimédia Commons tartalmaz Renton témájú médiaállományokat.

Renton kisváros Skóciában, Nyugat-Dunbartonshire önkormányzati területén. Közvetlenül délen határos Alexandriával, és körülbelül három kilométerre északra fekszik Dumbartontól a Leven nyugati partján.[1]

Története[szerkesztés]

Renton egy viszonylag fiatal közösség. Bár az első textilgyár már 1715-ben megtelepedett a környéken, a tényleges város csak 1782-től alakult ki tervezett településként. A mozgatórugó a Smollett család volt (lásd még Tobias Smollett), akik a környéken éltek. A hely Smollett menyéről, Renton of Lammertonról kapta a nevét. A város hanyatlásáig együtt fejlődött a textiliparral.[1] 2011-ben 2207 ember élt Rentonban.[2]

Közlekedése[szerkesztés]

Az A82 autóút, amely Glasgow-t Fort Williamen keresztül köti össze Inverness-szel, nyugaton érinti Rentont, és összeköti a várost a főúthálózattal. A 19. század közepén Renton saját vasútállomást kapott, amely a North British Railway Caledonian és Dunbartonshire Junction vasútvonalán közlekedett Bowling és Balloch között. Ma a North Clyde Line vonatok állnak meg itt, amelyek egy része Glasgow-n keresztül Edinburghba közlekedik. A legközelebbi repülőtér körülbelül 15 km-re van a glasgow-i repülőtértől.

Látnivalók[szerkesztés]

Rentonban három műemlék található a legmagasabb skót műemléki kategóriából. Az 1774-ből származó Smollett-emlékmű a helyi általános iskola területén áll. Tobias Smollett író emlékére építették. A neogótikus Millburn-templom ma is romos. Sokáig azt feltételezték, hogy John Thomas Rochead építész tervei alapján építették. Ma a templom építését inkább George Meikle Kemp nevéhez kötik. A 19. század közepén James Aitken, a Camelonban található Rosebank whisky lepárló tulajdonosa felépítette a Dalmoak House nevű vidéki villát Rentontól délnyugatra.

Renton további tizenkét műemléke van a B és C kategóriában.

Személyiségek[szerkesztés]

  • Tom Vallance (1856–1935), labdarúgó játékos és tisztségviselő, evezős és távolugró
  • Andrew Hannah (1864–1940), labdarúgó
  • Duncan McLean (1868–1941), labdarúgó
  • James McBride (1873–1899), labdarúgó

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Renton (West Dunbartonshire) című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.