Réunioni fodi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Réunioni fodi
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Család: Szövőmadárfélék (Ploceidae)
Nem: Foudia
Faj: F. delloni
Tudományos név
Foudia delloni
(Cheke & Hume, 2008)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Réunioni fodi témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Réunioni fodi témájú kategóriát.

A réunioni fodi más néven réunioni fodiszövő (Foudia delloni) a madarak (Aves) osztályának a verébalakúak (Passeriformes) rendjéhez, ezen belül a szövőmadárfélék (Ploceidae) családjához tartozó mára kihalt faj. Ezidáig ez az egyetlen kihalt faj a szövőmadárfélék családjából.

Előfordulása[szerkesztés]

A faj eredetileg Réunion szigetén volt őshonos.

Megjelenése[szerkesztés]

A madár sok tekintetben hasonlított a madagaszkári vörös fodira (Foudia madagascariensis). A nászruhás hím feje, nyaka és szárnyai fénylő vörösek voltak. Háta és farka barna, míg hasa világosbarna színű volt. A nőstények a fiatal hímek tollazata csak a nyakon és a szárnyakon volt vörös, míg fejük barna, torkuk világosbarna volt.

Felfedezése és kihalása[szerkesztés]

A fajt legelőször 1668-ban látta európai felfedező. Ekkor a Gabriel Dellon, francia utazó tudósított egy apró vörös színű szövőmadárról Réunion szigetéről. Később, 1674-ben Dubois is írt a madárról. A madárból nem áll rendelkezésre egyetlen múzeumi példány sem. Miután nem volt kézzel fogható bizonyíték a faj létezésére, évszázadokig nem is tulajdonítottak a rendszerezők neki figyelmet. Ráadásul nagyjából 100 évvel felfedezése - és nem sokkal későbbi kihalása - után betelepítették Réunionra a hasonló madagaszkári fodit, így sokáig fel sem merült, hogy a szigeten korábban egy másik faj is élt. A madarat tudományosan csak 2008-ban írta le Anthony Cheke és Julian Pender Hume. Tudományos nevéül az 1776-ban készült, Statius Müller által írt „Werk Planches Enluminées” szolgált, ahol Müller - az akkora már minden bizonnyal kihalt fajt - „Foudia bruante“-ként írta le.

Az utolsó élő egyedekről szóló híradás 1674-ből származik. Feltételezések szerint a faj kihalását a szigeten meghonosodott patkányok okozták.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Réunion-Weber című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Anthony Cheke & Julian Hume: Lost Land of the Dodo, S. 42, 43, 228. T. & A.D. Poyser, 2008, ISBN 0-7136-6544-0.
  • R. E. Moreau: The ploceine weavers of the Indian Ocean islands. Journal of Ornithology. Volume 101, Numbers 1-2 / April 1960. S. 29-49. Springer Berlin/Heidelberg, ISSN 0021-8375 (über Foudia bruante).

További információk[szerkesztés]

  • Foudia bruante George Edward Lodge ábrázolása a madárról (1905 környékéről). Natural History Museum, London