Prefektúrák Franciaországban

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A prefektúrák Franciaországban „az állam megyei szintig telepített központi szervei, élükön a prefektussal (préfet).[1]

A fogalomnak több jelentése is van. A francia prefektúra (préfecture) egyaránt jelenti:

  • a prefektusi funkciót, tisztséget
  • a prefektust segítő igazgatási szolgálatokat
  • az ezeknek és a prefektusnak otthont adó hivatali épületet
  • azt a várost mint régió- vagy megyeszékhelyet, amelyben az adott épület található.[2] A megyei prefektus első számú munkatársa a prefektúra-főtitkár (secrétaire général de préfecture), aki az általános feladatok ellátásában segíti, valamint helyettesíti a prefektust annak távolléte vagy a tisztség megüresedése esetén.

A franciaországi megye (a legkisebb megyék kivételével) kerületekre (arrondissements) tagolódik, melyek élén többnyire alprefektus (sous-préfet) áll. Az alprefektus hivatalát, annak épületét és székhely-városát egyaránt alprefektúrának (sous-préfecture) nevezik. A megyében lévő alprefektúrák a megyei prefektúra alárendeltségébe tartoznak. 2022 októberében 233 alprefektúra volt az országban.[3] Nincs alprefektúra a prefektúrával (megyeszékhellyel) rendelkező kerületekben. Ilyen esetekben az alprefektus feladatait a prefektúra-főtitkár látja el.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Koi Gyula: Helyi önkormányzati modellek III.. ktk.uni-nke.hu. Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar Alkotmányjogi Tanszék. [2015. október 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. április 30.)
  2. Larousse.fr (archivált)
  3. Services publics: quel est le rôle d'une sous-préfecture? (Francetvinfo.fr, 2022-10-11. Hozzáférés: 2024-05-02)

Források[szerkesztés]

  • Koi Gyula: Helyi önkormányzati modellek III.. ktk.uni-nke.hu. Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar Alkotmányjogi Tanszék. [2015. október 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. április 30.)
  • Préfecture („Toupictionnaire”. Hozzáférés: 2024-05-02)