Portál:Gasztronómia/Irodalom/archívum1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ezen az oldalon a gasztronómiával kapcsolatos, a portálon korábban szerepelt irodalmak, írások, receptek olvashatóak.

Korábbi irodalmak[szerkesztés]


A legújabb archíválások a lista tetején helyezendőek el


Februári recept - Sós perec

  • Hozzávalók:
  • liszt,
  • víz,
  • élesztő,

Az összetevőkből sima tésztát gyúrunk és hurkákat formálunk belőlük. Miután megkelt, néhány percre marólúgba mártjuk (ez adja a megsült tészta barna színét), megformázzuk, sóval meghintjük, és magas hőfokon középbarnára sütjük. Egyes receptek tejet, tojást, vajat, olajat is felhasználnak.

A perec lisztből, vízből és élesztőből készült, zárt, íves alakúra formázott táplálék. Egész Európában, emellett Észak-Amerikában is népszerű pékáru. Számos legenda és anekdota szól keletkezéséről és formájának kialakulásáról. Neve valószínűleg a latin bracellusból ("karkötő") ered.

Tovább a teljes szócikkhez…

Januári recept - Forralt bor

  • Hozzávalók:
  • fehér vagy vörösbor
  • cukor vagy méz
  • egzotikus fűszerek: szegfűszeg, fahéj, koriander, gyömbér, bors,

Az összetevőket egy jó rozsadamentes lábasba tesszük és felforraljuk.

A forralt bor jellemzően a téli időszakban fogyasztott, bor alapú, fűszeres meleg ital. Kialakulása ahhoz köthető, hogy a régi időkben a bor gyakran megsavanyodott, így forralással, és fűszerek, illetve méz hozzáadásával újra fogyaszthatóvá tették.

Tovább a teljes szócikkhez…

Szilveszteri recept - Bunny Hug koktél

  • Hozzávalók:

Az összetevőket keverőpohárba tesszük és jéggel jól összerázzuk.

A Bunny Hug (nyers fordításban nyusziölelés) vagy Earthquake (földrengés) egy kora 20. századi, aránylag magas alkoholtartalmú koktél, mely az azonos nevű népszerű, de botrányos táncról kapta a nevét. Ízében a felhasznált abszint dominál, míg másik két összetevője a háttérben marad, de általában felismerhető. Az abszint tilalma alatt elterjedt Pernod likőrrel, illetve pastis-szal készült változata is.

A szócikk további részeiért lásd a Bunny Hug (koktél) című cikket.

Karácsonyi recept - Karácsonyfa

  • Hozzávalók: kb. 6 személyre:

Tészta:

1 citrom,
4 tojás,
30 dkg cukor,
1 joghurt,
1,5 dl olaj,
20 dkg liszt,
1 kávéskanál sütőpor.

Díszítés:

25 dkg margarin + a formához, 15 dkg cukor,
2 tojás,
néhány csepp zöld ételfesték,
1 kávéskanál kakaó.

Előkészítés: A citromot alaposan megmossuk. Karácsonyfa alakú sütőformát kikenünk margarinnal, és beszórjuk liszttel. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2-es fokozat) előmelegítjük. Elkészítés: A tojásokat mély tálba ütjük, lazán felverjük. Hozzáadjuk a cukrot, és habverővel addig keverjük, amíg krémszerű lesz. A joghurtot összekeverjük az olajjal, és a masszához adjuk. Rászitáljuk a lisztet, a sütőport és belereszeljük a citrom héját. Az egészet sima tésztává kikeverjük, a formába öntjük, és a sütőben kb. 50 perc alatt aranybarnára sütjük. A formában hűtjük ki (előző nap is elkészíthetjük). A krémhez a margarint habosra keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és tovább habosítjuk. Egyenként hozzáütjük a tojásokat, és sima krémmé keverjük. A krém kétharmadát megfestjük zöld ételfestékkel, ezzel bevonjuk a karácsonyfa "gallyas részét". A maradék krém feléhez hozzátesszük a kakaót, jól összekeverjük és bevonjuk a karácsonyfa "törzsét". A maradék natúr krémmel "feldíszítjük" a karácsonyfát. 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük.

További receptekért lásd a Wikikönyvek Karácsony fejezetét