Polly Samson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Polly Samson
SzületettPolly Anne Samson
1962. április 29. (62 éves)[1]
London
Állampolgárságabrit
HázastársaDavid Gilmour (1994–)
ÉlettársaHeathcote Williams (1988 – nem ismert)
GyermekeiRomany Gilmour
SzüleiEsther Cheo Ying
Foglalkozása
KitüntetéseiFellow of the Royal Society of Literature[2]

A Wikimédia Commons tartalmaz Polly Samson témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Polly Samson (London, 1962. április 29. –) brit újságíró, író, dalszövegíró. Apja tudósító, anyja pedig kínai származású író. Anyja születési neve Esther Cheo Ying, s egyik könyvében, a Black Country Girl In Red China címűben azt írja le, hogy milyen volt őrnagyként lenni Mao Ce-tung kínai handseregében.

Élete[szerkesztés]

Polly gyermekkora nyugtalan volt, de csatlakozott egy kiadói vállalathoz, ahol megismerte Heathcote Williams írót, akitől első fia, Charlie született. Miután elváltak, Polly a Pink Floyd énekes-gitárosával találkozott, David Gilmour-ral, majd 1994. július 28-án, a Pink Floyd The Division Bell turnéja közben összeházasodtak. Később három gyerekük született: Joe Gilmour (1995), Gabriel Gilmour (1997) és Romany Gilmour, s jelenleg West Sussex-ben élnek. Jó néhány dalszöveg megírásában segített Gilmour-nak és BBC Radio 4-nak is írt néhány rövid történetet. 1999-ben kiadott egy válogatást ezekből Lying In Bed címen és egy Out Of The Picture című novellát 2000-ben, de számos más könyvnél is segédkezett, mint például a Gas and Air (2003), a Girls Night In (2000) és az A Day In The Life (2003) címűeknél.

Samson a The Division Bell lemez társszerzője, mivel összesen hét dalnál működött közre a tizenegyből, továbbá Clare Torry-nak is segédkezett, aki amúgy a The Great Gig in the Sky szám társszerzője. Így összesen csak két női szerzőt számlál a Pink Floyd együttes. 2006-ban David harmadik szólóalbumán, az On an Island-en zongorázik egy szám erejéig (The Blue), illetve énekel a Smile nótában, habár több számhoz is fel van tüntetve, mint társszerző.

Könyvei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. U284269

Források[szerkesztés]

  • Polly Samson (angol nyelven). bookreporter.com. (Hozzáférés: 2022. április 30.)
  • Polly Samson (angol nyelven). bookbrowse.com. (Hozzáférés: 2022. április 30.)

További információk[szerkesztés]