Pintér Sándor (bemondó, 1949–2023)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pintér Sándor
Született1949. május 7.
Budapest
Elhunyt2023. január 22. (73 évesen)[1]
Állampolgárságamagyar magyar
HázastársaAcél Anna (elvált)
SzüleiPintér Sándor
Foglalkozása
  • bemondó
  • műsorvezető
KitüntetéseiAz év bemondója díj (1996)
Magyar Rádió – Nívódíj (2006)
SablonWikidataSegítség

Pintér Sándor, névvariáns: ifj. Pintér Sándor (Budapest, 1949. május 7.2023. január 22.) a Magyar Rádió bemondója, műsorvezető.

Életpályája[szerkesztés]

Pintér Sándor és Szalóczy Pál bemondók a Magyar Rádió stúdiójában, 1974-ben.

Budapesten született, 1949-ben. Édesapja id. Pintér Sándor, a Magyar Rádió főmunkatársa, vezető bemondója volt. Ifj. Pintér Sándor is ezt a pályát választotta. Így emlékezett:

„… minden srác példaképe az apja, én is bemondó szerettem volna lenni…határozottan emlékszem, ötéves koromban már „híreket mondtam”. A középiskolában számomra magától értetődő dolog volt az iskolarádió „bemondói állása”, miként később a „komoly felnőttek világában” is. Csodálatos érzés volt, ha csupán három hónapig tartott is 1972-ben édesapámmal együtt dolgozni. Közvetlen rokonként nem lehettem beosztottja, még csak szakmai sem…[2]

1972-től a Magyar Rádió bemondójaként dolgozott. Mind a három adón (Kossuth, Bartók, Petőfi) teljesített szolgálatot, hírolvasó bemondóként és műsorvezetőként is. Irodalmi műsorokban bemondó kollégáival előadóművészként is fellépett.[3] A televízióból narrációs szövegek, stáblisták felolvasójaként is ismert.

1978-ban az Esti Hírlap című lapban, akkori házastársával Acél Annával együtt, az alábbiakat nyilatkozták:

„– Vétettek-e már „kol­lektív” bakit?

– Ritkán vagyunk együtt az adásban, – mondja Acél Anna. – Ilyenkor persze különösen vigyá­zunk, hogy ne történjék nyelvbotlás.

– A „bakit” esetenként nem lehet elkerülni – mondja Pintér Sándor. – Egyszer a hírekben be kel­lett olvasnom, hogy dele­gáció utazott Líbiába. Az átolvasásnál nem vettem észre, hogy kimaradt az „i” betű, csak a mikrofon előtt.

– Éppen hallgattam a híreket — mosolyodik el Anna. – A következőkép­pen hangzott: „delegáció utazott Lib... Libá ... Lí­biába ...”

– Van-e valami csoda­szer, amitől szebb lesz a bemondó hangja?

– Tulajdonképpen nincs, bár néhány kolléga használ ártatlan házi szereket. Min­denesetre nem árt csökken­teni a dohányzást, s ami a legfontosabb: pihenten kell mikrofon elé ülni.[4]

1996-ban Bérczy Krisztinával, az év bemondója díjat vehették át. 2006-ban a Magyar Rádió 80. születésnapján sokéves munkája elismeréseként nívódíjban részesült.[5]

Feleségétől Acél Annától elvált, közös lányuk: Anna.

Hosszú betegség után 2023. január 22-én elhunyt.

Rádiós munkáiból[szerkesztés]

  • Napközben – zenés délelőtt (Petőfi Rádió)
  • Végre vasárnap! Zenés szórakoztató műsor (Petőfi Rádió)
  • Reggeli krónika (Kossuth Rádió)
  • Muzsikáló reggel (Bartók Rádió)
  • Botladozás – A politizáló Déry Tibor (dokumentum-rádiójáték, közreműködő)
  • A Petőfi rádió reggeli zenés műsora – adásvezető, bemondó

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]