Pinova

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Malus pumila 'Pinova'

Származás
Pillnitz, Drezda, Németország
Osztályozás
Nemzetség: Malus
Faj: Malus domestica
Hibrid fajta: 'Pinova'
Hibrid fajta szülők: Clivia' × 'Golden Delicious'
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz
Malus pumila 'Pinova' témájú kategóriát.


"Pinova" alma

A ' Pinova ' egy német almafajta. 1965-ben nemesítették a szászországi Drezda–Pillnitz-i Gyümölcskutatási Intézetben[1], amely akkoriban a Német Demokratikus Köztársasághoz tartozott. Nemesítői: Heinz Murawski, J. Schmadlak, Manfred Fischer és Christa Fischer. Miután Németország 1990-ben újraegyesült, a fajta jogai Szászországra szálltak át.[2]

A 'Pinova'-t a 'Clivia' és a ' Golden Delicious ' keresztezéséből hozták létre. A „Clivia” a „ Geheimrat Dr. Oldenburg ” és a „ Cox's Orange Pippin ” hibridje. [3] A „Pinova” további ismert nevei: „ Corail”, Piñata®, „Sonata”.

Jellemzői[szerkesztés]

A 'Pinova' magas terméshozamú, kevéssé hajlamos a szakaszos terméshozásra (alternanciára)[2]; jó ellenálló képességgel rendelkezik a varasodás ellen, és sok másik almafajta számára jó pollenadó.[2] A gyümölcse jól tárolható, lédús és ropogós,[4] és felismerhető benne a 'Cox' fajta jellegzetes íze. A termés színe hasonlít az 'Oldenburg'-ra, a gyümölcs alakja pedig a „Golden Delicious”-ra hasonlít.[2] A gyümölcs október elejére érik be általában.[4]

A 'Pinova' Európában kereskedelmi forgalomban van és termesztik is. Az Egyesült Államokban szabadalmaztatva van [2], és "Piñata" márkanéven árusítják.

Gyümölcse[szerkesztés]

Termése kicsi vagy közepes méretű. Alapszíne sárga, de ahol a napfény jobban éri ott élénk narancsvörös színe lesz, ez a szín az érés előrehaladtával egyre hangsúlyosabb lesz. A húsa kemény, lédús, édes-savanyú, aromás és fűszeres. A fajta nagyon jó desszert almát ad, amely főzésre és sütésre is alkalmas.

Fája, hajtásrendszere[szerkesztés]

Gyenge vagy közepesen fejlődik a hajtásrendszere. Egyenletesen ágazik el, lombkoronája könnyen alakítható. Korán termőre fordul, bőtermő és egyenletesen terem.

Termesztése[szerkesztés]

A napos és meleg klímát kedveli, de vízigénye nagy (évi 700-800 mm). Nagyon jó a terméskötése, ezért a termést ritkítani kell (virág- vagy termésritkítással). Április közepétől május közepéig virágzik. Szeptember legvégén, október közepén érik. Termése jól tárolható.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Pinova című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Mitteilungen des Obstbauversuchsringes des Alten Landes e. V. und der Arbeitsgemeinschaft Baumschulen im Obstbauversuchsring, Volume 57 (in German). p. 100. Accessed April 2014.
  2. a b c d e Manfred Fischer, Christa Fischer (2002). Pinova Apple Cultivar. The Compact Fruit Tree 35 (1): 19–20. Archived 6 March 2004.
  3. K. M. Evans, A. Patocchi, F. Rezzonico, F. Mathis, C. E. Durel, F. Fernández-Fernández, A. Boudichevskaia, F. Dunemann, M. Stankiewicz-Kosyl, L. Gianfranceschi, M. Komjanc, M. Lateur, M. Madduri, Y. Noordijk, W. E. van de Weg (2011). Genotyping of pedigreed apple breeding material with a genome-covering set of SSRs: trueness-to-type of cultivars and their parentages. Molecular Breeding 28 (4): 535–547. doi:10.1007/s11032-010-9502-5
  4. a b Pinova. National Fruit Collection. Accessed March 2016.

Külső hivatkozások[szerkesztés]