Pedavena (sör)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pedavena

Típussör
Származási hely Olaszország, Pedavena
Alapítás1897
Alkoholtartalom4,8–5,9%
A gyártó weboldala

A Pedavena egy olasz sör. Nevét arról a városról, Pedavenáról kapta, ahol gyártják. Egyike a kevés olasz tulajdonban megmaradt régi olasz sörmárkáknak.

Története[szerkesztés]

A Pedavena városában található gyárat 1897. március 27-én nyitotta meg három, Canale d’Agordóból származó testvér: Luigi, Sante és Giovanni Luciani. A gyártáshoz szükséges víz a Bellunói Dolomitokból származott. Az 1917-es caporettói áttörés következtében osztrák–magyar csapatok szállták meg a gyárat, és háborús célokra lefoglalták a benne található összes fémeszközt, később pedig tűzvész is pusztított az üzemben. A béke megkötése után a Luciani testvérek rendbehozták a főzdét, és újraindították a termelést, sőt, 1920-ra már az évi 90 000 hektoliteres mennyiséget is elérték, amivel országos szinten a második legnagyobbnak számítottak. A fejlődés elkerülhetetlenné tette a gyár bővítését: a mai központi főzőterem például 1927-re készült el. A következő évben a Gruppo Luciani megvásárolta az olasz Drehert, 1951-ben pedig további gyárakat Torinóban, Genovában és Macomerben, ám a fokozódó nemzetközi versenyt nem bírták, így végül 1974-ben kénytelenek voltak eladni a céget a Heinekennek.[1]

2004 szeptemberében a holland multinacionális tulajdonos a gyár bezárása mellett döntött. A hírt megtudva a munkások tiltakozásba kezdtek: aláírásokat gyűjtöttek papíron is, valamint létrehozták a www.birrapedavena.info honlapot. 2005 február elsején a városi képviselőtestület, hogy a közvélemény figyelmét felhívja a helyzetre, áttelepült a sörgyárba. A munkások, a szakszervezet és a Franco Zaetta polgármester vezette Comitato Birreria Pedavena (Pedavena Sörgyári Bizottság) támogatásával rövid időn belül 27 000 világhálós aláírás gyűlt össze a bezárás ellen, az eset pedig bekerült az országos médiába is. Raffaella Gabrielli és Alessandro Tibolla könyvet is írt az esetről Una fabbrica-paese. Il caso Birreria Pedavena, azaz Egy gyárország. A Pedavena Sörgyár esete címmel, és az ismert aktivista, Beppe Grillo is a tiltakozók közé állt. Hamarosan a kormány is foglalkozni kezdett az üggyel. A Heineken mindezek hatására szeptemberre halasztotta a bezárást: az utolsó üveg Pedavena sör július 29-én 9:12-kor hagyta el a csomagolórészleget, a gyár szirénája pedig szeptember 30-án szólalt meg utoljára. Mindeközben a háttérben tárgyalások folytak az eladásról, végül sikerült megegyezni az udinei Gruppo Castellóval, amely 2006. január 10-én átvette a gyártást. A gyársziréna április 4-én szólalt meg újra, az első főzet május végére készült el, június 10–11-én pedig nagy ünnepséget rendeztek, amelynek során a gyárat megnyitották a nagyközönség előtt, ezután pedig 45 000 számozott üvegben különleges kiadású sört is elkészítettek.[1]

Típusai[szerkesztés]

A Pedavenának három változata van:[2]

Név Alkohol Balling-fok Erjesztés Szín Ajánlott hőmérséklet
Pedavena 5 11,6 alsó világos, szalmasárga 6–9 °C
Pedavena Speciale 5,9 13,4 alsó szőke 7–9 °C
Birra Premium Senza Glutine 4,8 10,9 alsó szalmasárga 7–8 °C

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b La fabbrica di Pedavena (olasz nyelven). A Pedavena honlapja. [2016. szeptember 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. szeptember 1.)
  2. A Pedavena változatai (olasz nyelven). Fabbrica di Pedavena. [2016. szeptember 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. szeptember 2.)