Pataky Ilona

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Pataky Ilona (?) egyetemi docens, igazságügyi klinikai és mentálhigiéniai felnőtt- és gyermek-szakpszichológus, szakértő neuropszichológus.

Szakmai pályafutása[szerkesztés]

Számos végzettséggel rendelkezik: kandidátusi cím (1981), egyetemi diploma (1973), klinikai szakpszichológus (1982), neuropszichológus (2001), igazságügyi pszichológus (2001).

Klinikai pszichológia, neuropszichológia igazságügyi pszichológia, pályaszocializáció, módszertani készségfejlesztés és Rorschach területeken oktat.

Kutatási területei a neuropszichológia és igazságügyi pszichológia.

Életút[szerkesztés]

Érettségi után felvételizett az egyetemre, de helyhiány miatt nem vették fel, csak a következő évre. Az alatt az egy év alatt segédápolónő volt a Völgy utcában az OPNI – akkor még nem így hívták – neurózisosztályán. Biológia-pszichológia szakra vették fel, meghatározó oktatói Barkóczy Ilona, Kardos Lajos és Szegedi Márton voltak. Az Eötvös-klub egyik szervezője, harmadéven nemzetközi pszichológus napokat szerveztek - hosszú távon ebből lett az OTDK. Egy fél évet az EEG-laborban töltött mint laborasszisztens, és Huszár Ilona, valamint Juhász Pál hatására külföldre ment tanulni. Így kandidátusi címét 1981-ben Leningrádban szerezte, kiválóan megtanult oroszul.

A PPKE Pszichológiai Intézetének vezetését 2003-ban vette át. A katolikus szellemiség mint vezérlő elv, amelynek mentén az Intézetet irányítja, Pataky életében is meghatározó. A Magyar Pszichológiai Társaság Etikai Bizottságában is jelentős tevékenységet folytat. Igazságügyi pszichológusi végzettsége is van, amelynek következményeként számos jogi procedúra, bírósági ügy szemtanúja volt. Fő szakterülete az afázia gyógyítása. Az Afázia Egyesület elnökeként heti rendszerességgel tart csoportos foglalkozásokat.

Források[szerkesztés]

https://btk.ppke.hu/karunkrol/intezetek-tanszekek/pszichologiai-intezet/tanszekek-szervezeti-egysegek/szemelyiseg-es-klinikai-pszichologia-tanszek/oktatoink/pataky-ilona Archiválva 2018. április 1-i dátummal a Wayback Machine-ben