Palermói kikötő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Palermói kikötő
OrszágOlaszország
VárosPalermo
Mellette található vízTirrén-tenger
Elhelyezkedése
Palermói kikötő (Szicília)
Palermói kikötő
Palermói kikötő
Pozíció Szicília térképén
é. sz. 38° 07′ 41″, k. h. 13° 22′ 10″Koordináták: é. sz. 38° 07′ 41″, k. h. 13° 22′ 10″
Térkép

A Palermói kikötő, a Földközi-tenger egyik legnagyobb kikötője. Itt van a székhelye a Nyugat-Szicíliai kikötők igazgatóságának, ahová Porto Empedocle, Termini Imerese és Trapani kikötője tartozik. A kikötőben jelenleg a Fincantieri vállalat üzemeltetésében működő hajógyár is működik 2 szárazdokkal. [1]

Történelem[szerkesztés]

Eredet[szerkesztés]

Palermo későbbi létezésének az alapja volt, hogy a La Cala nevű öbölben volt a város kikötője. Ez alapozta meg a város későbbi gazdasági fejlődését. Először a föníciaiak jelentek meg, majd a görögök akik Panormos "teljes kikötő" néven nevezték a helyet, ebből alakult ki a város mai neve. A kikötő kereskedelmi központja lett a karthágóiaknak, rómaiaknak és az arab megszállás alatt az araboknak.

Múlt[szerkesztés]

A mostani kikötő építése 1567-ben kezdődött, amikor Garcia de Toledo szicíliai alkirály felismerte, hogy a La Cala kikötő már nem tudja biztosítani a város gazdasági fejlődést és gátolja a város növekedését. Felmerült hogy a La Calától délre levő Foro Italico legyen a város új kikötője, ám végül a La Calától északra levő területre esett a választás. A 19. században a Palermói főpályaudvarról a vasút, iparvágányként ágazott ki a kikötőbe. Ez a várost megkerülve föld alatt ment, a Nortarbartolo állomás ekkor épült.

Főbb útvonalak[szerkesztés]

Palermo kikötőjéből Genova, Nápoly, Livorno, Civitavecchia , Cagliari , Salerno, Eolie, Ustica, Tunisz, Milazzo és Cefalú érhetők el.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ESPO model 2018. Port Authority of Western Sicily. [2021. február 21-i dátummal az eredetiből archiválva].