Pálfalvi Gábor (műszaki író)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pálfalvi Gábor
Született1963. január 5. (61 éves)
Kolozsvár
Állampolgársága
SzüleiPálfalvi Piroska
Pálfalvi Attila
Foglalkozásaműszaki író,
szótáríró,
csillagász
IskoláiMűszaki Főiskola (–1987)
SablonWikidataSegítség

Pálfalvi Gábor (Kolozsvár, 1963. január 5. –) erdélyi magyar műszaki író, szótáríró, amatőr csillagász. Pálfalvi Attila fia.

Életútja[szerkesztés]

Középiskolát szülővárosában a 11. sz. Líceumban végzett (1981), szerszámgépmérnöki diplomáját a Kolozsvári Műegyetem gépészeti karán szerezte (1987). Tevékenységét az Aranyosgyéresi Kohászati Kombinátban kezdte, 1990-ben áttelepedett Magyarországra, ahol a budapesti Energiagazdálkodási Intézet mérnöke lett.

Munkássága[szerkesztés]

Szaktanulmányai jelentek meg a gépgyártás, porkohászat, robottechnika és számítógéppel segített tervezés területén. Az 1988-as kolozsvári III. Országos Porkohászati Konferencián két dolgozatot mutatott be az automata fémporpréseket kiszolgáló manipulátorok tervezésével és vezérlésével kapcsolatban. A modern gépek és technológiák 1993-as kudzsiri nemzetközi konferenciáján egy budapesti cég képviseletében tanulmánnyal szerepelt a nagy átmérőjű hengeres és kúpos csővezetékek elágazó és redukciós csomópontjainak számítógépes tervezéséről.

A Magyar-román műszaki szótár (1987) és a Román-magyar műszaki nagyszótár szerkesztéséhez csillagászati vonatkozású kiegészítésekkel járult hozzá.

Források[szerkesztés]