Ozoróczy (Svehla) család

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A felső-alsó Ozoróczy Svehla család eredete a XVI. századig eredeztethető vissza. A család Trencsiny megyei, máig elő család (Nagy Iván: Magyarország családai, könyvsorozattal ellentétben[1]).

A család első ismert őse Svehla János volt, aki 1547-ben kötött házasságot Ozoróczy Dorottyával[2] (későbbi Ottlik család).

Később Svehla János Unokája, Svehla György, szintén e családba házasodott be, elvette itt már Ottlik Martinát.

A XVII. században már nagy valószínűség szerint nemesi család volt, mivel a leszármazottak gr. Apponyi és Ladobás családokkal kötöttek házasságot.

A XVIII. században, 1754-ben nemesi címet kapott a család Mária Teréziától, felső és alsó Ozoróczy előnevekkel (Prediktátum) és a mai Szlovákia területén található Felsőozor és Alsóozor bírtokokkal.

A XIX. század végén költözött a család Budapestre.

A 20. század 20-as éveiben, az akkor szokásos magyarosítás okán a Svehla vezetéknevet Ozoróczyra cserélték.

A család ősei evangélikus vallásosak voltak, többen vallási vezetői posztot töltöttek be a mai Szlovákia területén.

A XIX és XX. században a bányászat (bányamérnök), jog területén (miniszteri tanácsos), és a gépészet, oktatás (egyetemi) területén alkottak maradandót.

Híres Ozoróczyak[szerkesztés]

  • Dr. Svehla (Ozoróczy) Ervin, jogász, miniszteri tanácsos
  • Dr. Svehla (Ozoróczy) Gyula, gépészmérnök, egyetemi oktató (BME)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Svehla család. (Ozoróczi és mittói) | Nagy Iván: Magyarország családai | Kézikönyvtár (magyar nyelven). www.arcanum.com. (Hozzáférés: 2023. november 20.)
  2. Ottlik család. (F.-Ozoróczi és Kohanóczi.) | Nagy Iván: Magyarország családai | Kézikönyvtár (magyar nyelven). www.arcanum.com. (Hozzáférés: 2023. november 20.)