Ottó József

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ottó József
Született1861. június 5.
Gyetva
Elhunyt1920.
Állampolgársága
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásabölcseleti doktor,
pedagógus
SablonWikidataSegítség

Ottó József (Gyetva, 1861. június 5.1920.) magyar bölcseleti doktor, főreáliskolai tanár.

Élete[szerkesztés]

Tanulmányait a budapesti egyetemen végezte, ahol tanári és bölcseletdoktori oklevelet szerzett. 1883-tól a Markó utcai (V. kerületi) állami főreáliskola testnevelő tanára volt. 1893-ban a közoktatásügyi miniszter külföldi tanulmányútra küldte, majd az ő megbízásából 1893 októberében és 1895-ben játéktanfolyamot rendezett a középiskolai tanárok számára. 1894-ben a Budapesten tartott demografiai congressus alkalmából külföldi és hazai ifjúsági játékokat oktatott. A közoktatási tanács megbízásából kidolgozta az új középiskolai tanterv számára a testgyakorlásra vonatkozó utasításokat. 1897-ben középiskolai tantervbe helyezte a magyar népi játékokat, korosztályok számára megfelelően csoportosítva.

A Magyar Olimpiai Bizottság elődjének, az Olimpiai Játékokat Előkészítő Bizottságnak alapító tagja volt a BTC képviselőjeként. A Budapesti Torna Club elnöke, a magyarországi tornatanítók egyletének és az országos közegészségügyi egyesület választmányi tagja volt.

Középiskolai testnevelő tanárként Hajós Alfrédot is tanította.

Sok cikket írt a testnevelési szaklapokba, a Tanáregyesületi Közlönybe és a Pallas nagy lexikonába (világtörténeti cikkek).

Munkái[szerkesztés]

  • I. Mátyás külföldi diplomacziája. Bpest, 1884.
  • Ifjúsági játékok középiskolák számára. A nm. vallás- és közoktatásügyi m. kir. miniszterium megbízásából. A munka polgári- és kereskedelmi iskolák, nemkülönben tornaegyletek számára, valamint magánhasználatra is alkalmas. Uo. 1897.
  • A testgyakorlás alapelemei. Pozsony, 1901. (Tudományos Zsebkönyvtár 90-91.)

Források[szerkesztés]