Orthotrichum diaphanum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Orthotrichum diaphanum
Orthotrichum diaphanum
Orthotrichum diaphanum
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Lombosmohák (Bryophyta)
Osztály: Valódi lombosmohák (Bryopsida)
Rend: Orthotrichales
Család: Orthotrichaceae
Nemzetség: Orthotrichum
Faj: Orthotrichum diaphanum
Tudományos név
Orthotrichum diaphanum
Brid.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Orthotrichum diaphanum témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Orthotrichum diaphanum témájú médiaállományokat és Orthotrichum diaphanum témájú kategóriát.

Az Orthotrichum diaphanum az emberi településeken különösen gyakori lombosmoha. A nagyobb városokban is az egyik leggyakoribb mohafaj. Elsősorban a fák kérgén, köveken és betonon nő. Az Orthotrichum nemzetség többi fajától az átlátszó levélcsúcsáról különböztethető meg könnyen.

Jellemzői[szerkesztés]

A moha legfeljebb 1 cm magas laza párnákat vagy gyepet képez, csúcstermő (akrokarp) faj. Ovális-ellipszis alakú levelei vannak, amelyek levélszélei vissza vannak göngyölítve. A levélkeér a levélcsúcs előtt végződik, a levélke egyértelműen átlátszó (hialin) levélcsúcsban végződik. Spórákkal szaporodik és szinte mindig fejleszt spóratokot a növény. A spóratok a levélkék közzé süllyed. A kinyílt érett spóratokon a perisztómiumnak 16 foga van.

Előfordulás, élőhely[szerkesztés]

Az Orthotrichum diaphanum fák kérgén, köveken és beton felületeken él. Jól bírja a szárazságot, de inkább az árnyékos felületeken nő. Az egész északi féltekén elterjedt faj, amely szereti a nitrofil (nitrogénben gazdag) helyeket. Dél-Amerika déli részén is előfordul. A faj a mesterséges, ember által alakított élőhelyeket is szereti. A nagyobb városokban is gyorsan megjelenik és terjed. Más Orthotrichum fajokkal ellentétben viszonylag ellenálló a kén-dioxiddal (SO2) szemben. Magyarország egyik leggyakoribb lombosmoha faja. Vörös listás besorolása: LC - nem veszélyeztetett, gyakori faj.[1]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Papp, B., Erzberger, P., Ódor, P., Hock, Zs., Szövényi, P., Szurdoki, E. & Tóth, Z. 2010. Updated checklist and Red List of Hungarian bryophytes. Studia bot. hung. 41: 31-59 [1] Archiválva 2016. november 9-i dátummal a Wayback Machine-ben

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Orthotrichum_diaphanum című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Irodalom[szerkesztés]

  • Dietmar Aichele, Heinz-Werner Schwegler: Unsere Moos- und Farnpflanzen. Eine Einführung in die Lebensweise, den Bau und das Erkennen heimischer Moose, Farne, Bärlappe und Schachtelhalme. 10. Auflage. Franckh-Kosmos, Stuttgart 1993, ISBN 3-440-06700-9.
  • Ruprecht Düll: Exkursionstaschenbuch der Moose. Eine Einführung in die Mooskunde mit besonderer Berücksichtigung der Biologie und Ökologie der wichtigsten Moose Deutschlands und für die Lupenbestimmung der leicht erkennbaren Arten im Gelände. 4., verbesserte, ergänzte Auflage. IDH – Verlag für Bryologie und Ökologie, Bad Münstereifel 1993, ISBN 3-925425-00-4.
  • Jan-Peter Frahm, Wolfgang Frey: Moosflora (= UTB. 1250). 4., neubearbeitete und erweiterte Auflage. Ulmer, Stuttgart 2004, ISBN 3-8252-1250-5.

További információk[szerkesztés]