Ugrás a tartalomhoz

Oregoni Egyetem Természetrajzi és Kultúratörténeti Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oregoni Egyetem Természetrajzi és Kultúratörténeti Múzeum
Bejárat
Bejárat
Becenév: UO Natural History Museum
A múzeum adatai
Teljes neveUniversity of Oregon Museum of Natural and Cultural History
ElhelyezkedésOregon, Eugene
Amerikai Egyesült Államok
Cím1680 East 15th Avenue
TömegközlekedésBusz: Oregon POINT, FlixBus
IgazgatóTodd Braje
TulajdonosOregoni Egyetem
Elhelyezkedése
Oregoni Egyetem Természetrajzi és Kultúratörténeti Múzeum (Oregon)
Oregoni Egyetem Természetrajzi és Kultúratörténeti Múzeum
Oregoni Egyetem Természetrajzi és Kultúratörténeti Múzeum
Pozíció Oregon térképén
é. sz. 44° 02′ 35″, ny. h. 123° 04′ 05″Koordináták: é. sz. 44° 02′ 35″, ny. h. 123° 04′ 05″
Térkép
Az Oregoni Egyetem Természetrajzi és Kultúratörténeti Múzeum weboldala

Az Oregoni Egyetem Természetrajzi és Kultúratörténeti Múzeuma (angolul: University of Oregon Museum of Natural and Cultural History, MNCH, becenevén UO Natural History Museum) az Amerikai Egyesült Államok nyugati partjának legnagyobb természetrajzi múzeuma Oregon államának Eugene városában. Épülete az őslakosok hosszúházának mintájára készült.

Története[szerkesztés]

Az 1876-ban alapított egyetem egyik első oktatója Thomas Condon volt, aki magával hozta fosszíliagyűjteményét. Az állami törvényhozás 1935-ben megalapította az egyetem régészeti múzeumát, melynek igazgatója Luther Cressman régész lett. Később ő lett az igazgatója a Condon gyűjteményéből és a régészeti múzeumból összevont természetrajzi létesítménynek is.[1] az 1960-as években nyugdíjba vonult.

Gyűjteménye[szerkesztés]

Az intézménynek négy részlege van (Condon Paleontológiai Gyűjtemény, Régészeti Kutatórészleg (OSMA), Antropológiai Gyűjtemények Részlege és programszervező osztály). Gyűjteményében Oregon, a nyugati part és a világ százezer fosszíliája és egymillió régészeti lelet (köztük a Fort Rocknál talált szandálok, a világ legrégebbi lábbelijei)[2][3] találhatók meg. Néprajzi gyűjteménye 1500 kosárból, ezer kihalt és ma is élő madárból, illetve ezek tojásaiból és fészkeiből, emlősökből, hüllőkből, tengeri és édesvízi kagylókból, valamint más élőlényekből áll. A kiállítótermeket tematika szerint rendezik be. Kültéren a térségben őshonos növények, valamint a Willamette meteor replikája látható. A gyűjtemény részben interneten is megtekinthető.

A múzeum az állam leletgyűjtésre kijelölt intézménye, munkatársai együtt dolgoznak iskolákkal, egyetemekkel, valamint állami és szövetségi ügynökségekkel is. A kiállítóterek berendezését az őslakosok segítették. A kutatási eredményeket a múzeumi folyóiratban is közzéteszik.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Oregon: Where Past is Present. (angolul) Szerk. Sarah B. McClure Cressman – Jon M. Erlandson. Eugene (Oregon): Museum of Natural and Cultural History, University of Oregon. 2008.  
  2. Luther S. Cressman: The Sandal and the Cave: The Indians of Oregon. (angolul) Corvallis (Oregon): Oregon State University. 1981.  
  3. Museum of Natural and Cultural History at the University of Oregon (angol nyelven). Smithsonian Magazine. (Hozzáférés: 2024. március 10.)
  4. Dennis L. Jenkins, Thomas J. Connoll, Paul W. Baxter (2010). „Riverine Resource Use on the Oregon–Idaho Border” (angol nyelven). University of Oregon Anthropological Papers 69.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az University of Oregon Museum of Natural and Cultural History című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]