Oregon Route 42

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oregon Route 42
Úttípusút
Része ennekOregon állami országúthálózata
ÚtfenntartóOregon Department of Transportation
TulajdonosOregon Department of Transportation
Építkezés1917
Hossza
elkészült127,96 km
OrszágAmerikai Egyesült Államok
TartományokOregon
Az út eleje
Az út végeGreen
Időzóna
A Wikimédia Commons tartalmaz Oregon Route 42 témájú médiaállományokat.

Az Oregon Route 42 (OR-42) egy oregoni állami országút, amely kelet–nyugati irányban a 101-es szövetségi országút Coos golfklubbal szemben elhelyezkedő lehajtója és az Interstate 5 greeni csomópontja között halad.

A szakasz Coos Bay–Roseburg Highway No. 35 néven is ismert.

Leírás[szerkesztés]

A nyomvonal a US 101 Coos golfklubbal szemközti csomópontjánál kezdődik déli irányban. Coquille-be érve az út délkeletre fordul, majd az OR 42S elkerülő kereszteződéséhez érkezik. A szakasz Norwayen és Myrtle Pointon áthaladva az Oregon Route 542 powersi csomópontjához érkezik, majd keletre halad tovább. Bridge és Remote közösségek után a pálya Camas Valley irányába északkelet felé kanyarodik. Tenmile-t és Brockwayt keresztezve Winstonnál a 99-es úttal közös szakasz következik, majd az útvonal Greenben, az Interstate 5 csomópontjánál ér véget.

Az OR 42 a nagyobb repülőtereket, kikötőket, csővezetékek végpontjait, közlekedési csomópontokat és hasonló helyszíneket összekötő utakat listázó Nemzeti Autópálya-hálózat (National Highway System) része,[1] egyben a tehergépjárművek számára kijelölt tranzitútvonal is.[2]

Oregon Route 42S[szerkesztés]

A 27,26 kilométer hosszú Oregon Route 42S (más néven Coquolle–Bandon Highway No. 244) a US 101 eredeti útvonala volt, majd később, a szövetségi út óceánhoz közelebbi szakaszának elkészültekor kapta mai jelzését. A szakaszt főképp az I-5 felől az óceánparthoz igyekvők használják.

A 2015-ös földcsuszamlás[szerkesztés]

A 2015. december 23-i földcsuszamlás Coos és Douglas megyék határának közelében egy nyolc kilométeres szakaszt járhatatlanná tett, mivel az út építésekor a pálya feletti területen tarvágást végeztek. A helyreállításra 11 millió dollárt különítettek el, amely magában foglalja a nevezett szakasz kiegyenesítését is.[3]

Nyomvonal[szerkesztés]

Csomópontok, pihenőhelyek és hidak
0 Coos Bay, Bandon
Útkereszteződés illetve útelágazás 9 Leneve
Útkereszteződés illetve útelágazás 15 Cedar Point
Lakott terület kezdete 16 Coquille
Útkereszteződés illetve útelágazás 17 Bandon
Lakott terület kezdete 27 Norway
Folyóhíd 30 Coquille-folyó
Lakott terület kezdete 31 Myrtle Point
Lakott terület kezdete 31 Gravelford
36 Powers
Útkereszteződés illetve útelágazás 48 Bridge
Lakott terület kezdete 58 Remote
Folyóhíd 80 Coquille-folyó
Lakott terület kezdete 84 Camas Valley
Lakott terület kezdete 96 Tenmile
Lakott terület kezdete 101 Porter Creek
Lakott terület kezdete 108 Brockway
Lakott terület kezdete 110 Winston
Útkereszteződés illetve útelágazás 111 Dillard
Folyóhíd 113 Déli-Umpqua-folyó
Lakott terület kezdete 114 Green
116 Roseburg, Grants Pass

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. National Highway System: Oregon (angol nyelven). United States Department of Transportation – Federal Highway Administration, 2015. március 25. (Hozzáférés: 2018. szeptember 14.)
  2. State Highway Freight System (angol nyelven). United States Department of Transportation – Federal Highway Administration, 2013. április. [2014. április 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 14.)
  3. Elon Glucklich: Road work may have set off slide (angol nyelven). The Register-Guard, 2015. december 30. (Hozzáférés: 2018. szeptember 14.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szakasz részben vagy egészben az Oregon Route 42 című angol Wikipédia-szócikk Spur Route című fejezete ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]