Ugrás a tartalomhoz

Olekszandr Vasziljovics Razumkov

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Olekszandr Vasziljovics Razumkov

Született1959. április 17.
Berdicsiv
Elhunyt1999. október 29. (40 évesen)
Kijev
SírhelyBajkove temető
PártNépi Demokrata Párt

Házastársa
  • Natalija Ivanyivna Kudrja
  • Julija Volodimirivna Mosztova
ÉlettársJulija Volodimirivna Mosztova
GyermekeiDmitro Olekszandrovics Razumkov
Foglalkozáspolitikus
IskoláiTarasz Sevcsenko Kijevi Nemzeti Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézete

DíjakNévre szóló lőfegyver

Olekszandr Vasziljovics Razumkov (ukránul: Олександр Васильович Разумков; Berdicsiv, 1959. április 17.Kijev, 1999. október 29.) ukrán politikus, 1997–1999 között az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBOU) helyettes titkára volt.

Életrajza[szerkesztés]

A Zsitomiri területen fekvő Berdicsivben született. Ott járt középiskolába, amelyet 1977-ben kitüntetéssel (arany éremmel) fejezett be. Az első próbálkozása sikertelen volt az egyetemi felvételin, ezért a középiskola után egy ideig szerszámgéplakatosként dolgozott a berdicsevi Komszomolec élelmiszeripari gépgyárban (ma: Beversz Nyrt.). 1977-ben felvették a Tarasz Sevcsenko Kijevi Állami Egyetem nemzetközi jog és nemzetközi kapcsolatok szakára.

1981-ben végzett az egyetemen. Utána az Ukrán Komszomol (LKSZMU) dnyipropetrovszki területi bizottságánál és a központi bizottságánál dolgozott. Az LKSZMU-nál 1985–1990 között az ideológiai osztály vezetője volt. 1990-től az Ukrán Legfelsőbb Tanács (Verhovna Rada) munkatársa volt, ahol a parlament ifjúsági bizottságának titkárságvezetője volt 1994-ig.

1994–1995 között Leonyid Kucsma ukrán elnök első tanácsadója volt, e minőségében az elnök tanácsadó testületét vezette. Razumkov ajánlotta tanácsadónak ebben az időben Volodomir Litvint, aki később több évig volt az Ukrán Elnöki Adminisztráció vezetője.[1]

1995-ben lemondott a tisztségéről, miután konfliktusba került az Ukrán Elnöki Adminisztráció vezetőjével, Dmitro Tabacsnikkal.

1995–1997 között az egyik vezető ukrajnai politikai elemzőközpont és agytröszt, a kormányzattól független Ukrán Gazdasági és Politikai Elemzések Központja szakértői tanácsának vezetőjeként dolgozott, majd 1997-től ö vezette a kutatóközpontot, amely halála után, 2000-ben az ő nevét vette fel és napjainkban Razumkov Központ néven működik.

1996-ban párttisztséget is vállalt, amikor az abban az évben létrehozott, Anatolij Matvijenko által vezetett, a Kucsma féle hatalmi struktúra támogatására létrehozott Népi Demokrata Párt politikai bizottságának tagja lett.

1997-ben kinevezték az ukrán kül-, védelem- és biztonságpolitika alakításában fontos szerepet játszó konzultatív testület, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBOU) helyettes titkárává. E minőségében az orosz–ukrán kapcsolatok alakításáért felelős stratégiai munkacsoport ukrán részét vezette.

1999. október 29-én hunyt el Kijevben súlyos, gyógyíthatatlan betegség következtében.[2] Sírja Kijevben, a Bajkov-temetőben található.

Kitüntetései[szerkesztés]

  • 1998. augusztus 22-én Ukrajna elnöke névre szóló fegyvert adományozott Olekszandr Razumkovnak.[3]

Magánélete[szerkesztés]

Első felesége Natalija Kudrja, a Leszja Ukrajinka Kijevi Orosz Drámai Színház színésze. Ebből a házasságából egy fia született, Dmitro (sz. 1983), közgazdász és politikus, aki 2019-től a Nép szolgája párt elnöke.

Később élettársi kapcsolatban élt Julija Mosztovával , az egyik vezető ukrán lap, a Dzerkalo tizsnya (A hét tükre) hetilap főszerkesztőjével. Ebből a kapcsolatból egy fiúgyermek született 1998-ban, Hlib Razumkov. Julija Mosztova Razumkov halála után Anatolij Hricenkóval kötött házasságot.

Emlékezete[szerkesztés]

  • Halálának egy éve évfordulóján, 2000 októberében felvette a nevét az általa vezetett Ukrán Gazdasági és Politikai Elemzések Központja, amely ma Razumkov Központ néven működik.
  • 2001-ben szülővárosában, Berdicsivben, a gyermek alkotóház falán emléktáblát avattak Razumkov tiszteletére.}

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]