Old Boys (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Old Boys
(Lao nan haj (老男孩, Lao nan hai))
2010-es kínai film

Jelenet a filmből
Jelenet a filmből
RendezőHsziao Jang (肖央, Xiao Yang)
ProducerHan Sanping
Műfajfilmvígjáték
FőszerepbenHsziao Jang
Vang Ang
Vang Taj-li
Gyártás
GyártóChina Movie Corporation Group
Ország Kína
Nyelvmandarin
Játékidő43 perc
Forgalmazás
ForgalmazóYouku
BemutatóKína 2010. október 28.
Kronológia
Kapcsolódó műsorThe Bright Eleven
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Old Boys, eredeti kínai címén 老男孩 (pinjin: Lao nan hai, magyaros: Lao nan haj, szó szerinti jelentésben „öreg fiúk”) egy kínai rövidfilm, melyet Hsziao Jang rendezett. A film a Youku internetes videómegosztó portál, a China Movie Corporation Group és a Chevrolet szponzorálásával készült el és egy tizenegy kisfilmből álló sorozat része, melynek címe The Bright Eleven (11度青春之, 11 Tu csing csun cse). A sorozat tizenegy fiatal rendező rövidfilmjét mutatja be, melyek kifejezetten interneten keresztüli terjesztésre készültek. Az Old Boys a sorozat legtöbb kritikai visszhangot kiváltott darabja.

Történet[szerkesztés]

Hsziao Ta-pao és Vang Hsziao-suaj átlagos középiskolások, akik szép álmokat dédelgetnek. Egyikük híres táncos szeretne lenni, a másikuk zenész. Michael Jackson a példaképük. A szép álmok azonban szertefoszlanak, az egyik fiúból borbély lesz, a másikból hivatásos násznagy. Életük sivár és már csak az emlékek maradtak a fiatalkorukból, ráadásul hírét veszik példaképük halálának is. Amikor azonban egy televíziós producerré vált volt iskolatársuk viccből meghívja őket egy tehetségkutató műsorba, az öreg fiúk leporolják a régi gitárt, előhúzzák a szekrényből a Jackson-imitátor ruhákat és Chopsticks Brothers („Evőpálcikás Fiúk”) néven elindulnak szerencsét próbálni a showban.

Kritikai fogadtatás[szerkesztés]

A film nagyon hamar igen népszerű lett Kínában, a bemutatása után tizenegy nap alatt hétmillióan látták az interneten, egy hónap alatt pedig összesen több mint húszmillióan. A rendező elmondása szerint a film a '70-es, '80-as évek generációjához szól, akiknek túlságosan hamar kellett felnőniük és elvesztették álmaikat. Michael Jackson halála is ennek az ideálvesztésnek, egy teljes generáció fiatalsága végének a szimbóluma. A film azt is bemutatja, milyen nehéz egy fiatalnak a rohamosan változó Kínában érvényesülni, a drága tandíjak és egekbe szökő lakásárak miatt sokan veszítik el az álmaikat úgy, ahogy a filmbeli duó.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]