Olasz parlament

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Olasz parlament
OrszágOlaszország
Típusakétkamarás törvényhozás
Létrehozva1948
Szenátus
Szenátus
Képviselőház
Képviselőház
Olasz parlament weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Olasz parlament témájú médiaállományokat.

Az olasz parlament (olaszul Parlamento Italiano) Olaszország nemzeti törvényhozása. Az olasz állampolgárok nemzeti szintű képviselő testülete, amely a Szárd királyság parlamentje (1848-1861) és az olasz királyság parlamentje (1861-1946) utódja.

Kétkamarás törvényhozás, 600 választott és kisebb számú nem választott taggal. A Képviselőházból, amelynek 400 tagját (küldöttek) országosan választják meg,[1] illetve a 200 regionális alapon választott tagokból álló Szenátusból (szenátorok) áll. Ezen felül kis számú szenátor (maximum öten) egész életére kinevezésként (senatori a vita), vagy hivatala alapján (volt elnökök) ex officio kap mandátumot.[2] A két ház független egymástól és sose üléseznek együtt, kivéve az alkotmányban meghatározott speciális körülmények között.

Az 1948-as alkotmány a két háznak azonos jogokat biztosított. Ez a tökéletes kétkamarásságnak nevezett rendszer az 1848-as Albert statótumra vezethető vissza, és az olasz fasizmus bukása után újra visszatért hozzá Olaszország. 2016 decemberében elbukott egy népszavazás, amellyel Matteo Renzi akkori kormányfő a Szenátus jogköreinek jelentős megnyirbálását akarta volna szentesíttetni. Ez Renzi lemondásához vezetett.

Mivel az olasz államelnök távollétében a Szenátus elnöke helyettesíti, a Szenátus elnöke ls alelnökei magasabb közjogi pozíciót töltenek be, mint megfelelőik a Képviselőházban.[3] Egyéb tekintetben a küldöttek és a szenátorok azonos jogállásúak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Article 56 of the Constitution
  2. Articles 57, 58, and 59 of the Constitution
  3. DISPOSIZIONI GENERALI IN MATERIA DI CERIMONIALE E DISCIPLINA DELLE PRECEDENZE TRA LE CARICHE PUBBLICHE. (olaszul)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a President of Italy című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.