Northwest Public Radio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Northwest Public Radio
Adatok
Indulás1922. december 10.
Korábbi nevekKWSC-AM
OrszágAmerikai Egyesült Államok
Vételi területWashington, Oregon, Idaho és Brit Columbia
SzékhelyPullman
TársadókKWSU-TV
Hivatalos oldal

A Northwest Public Radio a Washingtoni Állami Egyetem által a Nortwest Public Broadcasting részeként, a National Public Radióval, a Public Radio Internationallel és az American Public Mediával partnerségben üzemeltetett rádióhálózat.

A 19 csatorna és 13 átjátszóállomás Washington, Oregon, Idaho és Brit Columbia államokat fedi le. A hálózat csatornái híreket, beszélgetős műsorokat, jazzt, valamint klasszikus- és népzenét játszanak; bizonyos időszakokban (Morning Edition, All Things Considered és Weekend Edition) pedig az NPR műsorát sugározzák.

Történet[szerkesztés]

Az egyetem első rádióadója a KWSU-AM volt, amely az 1908 és 1922 közötti kísérleti működést követően 1922. december 10-én KFAE hívójellel hivatalosan is elindult, 1925-től pedig KWSC (az akkori főiskola névbetűi) jellel működött; elsődleges vételi körzete a Csendes-óceán partvidéke volt. Miután a főiskola egyetemi státuszt szerzett, az egyetemi rádió hívójele 1969. március 1-jén KWSU-ra változott. Edward R. Murrow, Keith Jackson és Barry Serafin is itt kezdte karrierjét. A KWSU a National Public Radio alapító tagja, valamint egyike annak a 90 adónak, ahol hallható volt az All Things Considered 1971-es nyitóepizódja.

A rádió 1982-ben nőtte ki magát hálózattá, amikor bekapcsolták a KFAE-FM-et, a Tri-Cities terület első közrádióját.[1] Két évvel később az idahói megszorítások miatt a WSU vette át az Idahói Egyetem KUID-FM-jének üzemeltetését, amely KRFA hívójellel működött tovább. 1992-től 2016-ig a hálózat további tizenhat adóval bővült. Öt állomás a Cascade-hegységtől nyugatra, a többi attól keletre található.

A rádió székhelye a pullmani campus Edward R. Murrow Kommunikációs Központban van, emellett további stúdiók találhatóak a richlandi Tri-Cities telephelyen, illetve az Idahói Egyetem moscowi kampuszán.[2] A rádió irodái Tacomában és Wenatchee-ben helyezkednek el.

Csatornák[szerkesztés]

Az NWPR két hálózatra oszlik: a KWSU-AM-en alapuló hét csatorna híreket, a KRFA-FM-en alapulo tizenegy adó pedig a National Public Radio műsorait és klasszikus zenét játszik. A 2013 novemberében indult KJEM-FM-en napi 24 órában jazz hallható hírek vagy más megszakítások nélkül.[3]

Hírek
Telephely Frekvencia Hívójel Vételi körzet
Pullman 1250 kHz KWSU-AM Moscow
Yakima 88,5 MHz KYVT-FM Serah, Union Gap
Chehalis 88,9 MHz KSWS-FM Centralia, Olympia
Walla Walla 89,7 MHz KWWS-FM Tri-Cities
Mount Vernon KMWS-FM Burlington
Omak 90,1 MHz KQWS-FM Kelowna
Moses Lake 91,5 MHz KLWS-FM Ephrata, Ellensburg

A fentieket kiegészítve Pullmanben (amely a KWSU 0 és 6 óra közötti kötelező üzemszünete alatt is működik), Clarkstonban, Ellensburgben, Leavenworth-ban, Bellinghamben és Forksban működnek átjátszóadók.

Klasszikus zene
Telephely Frekvencia Hívójel Vételi körzet
Manson 88,3 MHz KHNW-FM Chelan
Richland 89,1 MHz KFAE-FM Pasco, Kennewick
Cottonwood 90,1 MHz KNWO-FM Grangeville
Port Angeles KNWP-FM Victoria
Yakima 90,3 MHz KNWY-FM Saleh, Union Gap
Clarkston 90,5 MHz KNWV-FM Lewiston
Ellensburg 90,7 MHz KNWR-FM Wenatchee, Moses Lake
Tacoma 90,9 MHz KVTI-FM Seattle, Olympia
Forks 91,5 MHz KNWU-FM
Moscow 91,7 MHz KRFA-FM Pullman
Bellingham KZAZ-FM

A fentieket kiegészítve Goldendale-ben, Cashmere-ben, Chelanben, Ephrataben, a Wallowa völgyben, Clarkstonban, Orofinóban és Kamiah-ban működnek átjátszóadók.

A KFAE-FM a szolgáltatás 2014. augusztus 15-i megszűnését megelőzően a 67 kHz-es segédvivősávon vakoknak szóló felolvasóműsort sugárzott; a régióban ilyen a spokane-i KPBX-FM-en, illetve a seattle-i KUOW-FM-en volt elérhető, azonban ehhez speciális vevőkészülék volt szükséges.

Jazz
Telephely Frekvencia Hívójel Vételi körzet
Pullman 89,9 MHz KJEM-FM Pullman, Moscow

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. NWPR announces second expansion in a month (angol nyelven). Washingtoni Állami Egyetem, 2010. július 13. (Hozzáférés: 2019. szeptember 13.)
  2. Equipment Upgrades Reinforce WSU-UI Radio Partnership (angol nyelven). Washingtoni Állami Egyetem, 2005. február 3. (Hozzáférés: 2019. szeptember 13.)
  3. About KJEM (angol nyelven). Northwest Public Broadcasting. (Hozzáférés: 2019. szeptember 13.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Northwest Public Radio című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]